Nem ér semmit a gazda igaza: ha nincs félmilliója, nem perelhet

Nincs pénz, nincs igazság. - Ha tanítani kellene, mi a különbség a jog- és az igazságszolgáltatás között, érdemes lenne példának felhozni a kajászói gazdák ügyét. A Fővárosi Törvényszék, immáron jogerős ítélete értelmében az Összefogás a Magyar Földért és Vidékért Egyesület nem képviselheti tagját, a kajászói Böcsödiné Csányi Zsuzsanna gazdálkodót a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet és a kápolnásnyéki Kiss Árpád ellen indított perében. Miért? Mert nem érdekelt benne anyagilag.

Ország-világHardi Péter2014. 06. 03. kedd2014. 06. 03.

Kép: Kajászó, 2012. november 16. Böcsödiné Csányi Zsuzsanna helyi gazda beszél „Mi vagyunk az állam, miénk is a föld!” feliratú transzparenssel kezében a Fejér megyei Kajászón tartott sajtótájékoztatón 2012. november 16-án. A településen november 11-én a helyi gazdák visszafoglalták és művelésbe vették egy korábban az állami földbérleti pályázat keretében más által elnyert terület egy részét. Az ügyben a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) feljelentéseket tett, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pedig vizsgálatot folytat. MTI Fotó: Kovács Tamás, Fotó: Kovács Tamás

Böcsödiné Csányi Zsuzsanna
Kajászó, 2012. november 16. Böcsödiné Csányi Zsuzsanna helyi gazda beszél „Mi vagyunk az állam, miénk is a föld!” feliratú transzparenssel kezében a Fejér megyei Kajászón tartott sajtótájékoztatón 2012. november 16-án. A településen november 11-én a helyi gazdák visszafoglalták és művelésbe vették egy korábban az állami földbérleti pályázat keretében más által elnyert terület egy részét. Az ügyben a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) feljelentéseket tett, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pedig vizsgálatot folytat. MTI Fotó: Kovács Tamás
Fotó: Kovács Tamás

A történet két évvel korábbra nyúlik vissza, amikor is a gazda többedmagával pályázatot nyújtott be Kajászó határában lévő földre. Ők azonban egyetlen négyzetméternyi földet sem nyertek, ellentétben többek között Kiss Árpáddal, aki viszont nem földműveléssel, hanem nádaratással, tetőfedéssel foglalkozik. (Azt tekintsük csupán a véletlen szeszélyének, hogy Farkas Imrének, a Nemzeti Földalapot akkor felügyelő államtitkárnak a telekszomszédja…) A terület 8194 aranykorona értékű, ám a törvény szerint egy személy legfeljebb 6000 aranykorona értékű terület bérleti jogát nyerheti el. Ezért is kérte keresetében a Böcsödinét is képviselő egyesület a bíróságtól a pályázat megsemmisítését.

A bíróság már az elsőfokú ítéletében is megjegyzi, hogy a felperesnek igaza van, ám nem képviselheti a tagját. Ezért az ügy érdemi részével nem foglalkozik. Ezt hagyta jóvá most a Fővárosi Törvényszék.

De miért nem fordul az igazságszolgáltatáshoz egyenesen Böcsödiné Csányi Zsuzsanna? – kérdeztük az érdekeltet az ítéletre várva. Azért, mert akkor – az egyesülettel ellentétben – a per tárgyát képviselő föld értékének öt százalékát, több mint félmillió forintot letétbe kellene helyeznie.

Ennyi nélkülözhető pénz pedig nem áll a rendelkezésére. Következésképpen: hiába van valakinek igaza, ha pénze nincs rá, nem érvényesítheti azt.

Ezek is érdekelhetnek