Százmilliárdok sülhetnek be - Bős-Nagymaros intő példa lehetne

Óvják a közpénzeket - Tiltott állami támogatást gyanít az Energiaklub és a Greenpeace az új paksi atomerőmű építése mögött, ezért Brüsszelhez fordult. Ha az építkezést később az unió saját hatáskörben elindított vizsgálódása miatt kellene leállítani, akkor esetleg sok százmilliárd forintnyi közpénz sülne be. Ilyenre pedig már volt példa a ma is torzóként éktelenkedő bős–nagymarosi vízlépcső esetében.

Ország-világHardi Péter2014. 06. 23. hétfő2014. 06. 23.

Kép: Paks atomerőmű magyar villamos művek atomenergia áramszolgáltatás 2011 03 23 Fotó: Kállai Márton

Százmilliárdok sülhetnek be - Bős-Nagymaros intő példa lehetne
Paks atomerőmű magyar villamos művek atomenergia áramszolgáltatás 2011 03 23 Fotó: Kállai Márton

Hogy mire alapozzák a civil szervezetek az álláspontjukat? Ámon Ada, az Energiaklub vezetője egy sajtótájékoztatón öt érvet is felsorolt. Ezek között ugyanúgy megtaláljuk az állami hitel tiltott bevonását a beruházásba, mint a gazdasági előny nyújtását egy cégnek, illetve energiatermelő ágazatnak, vagy a beruházás versenytorzító hatását: a támogatással épülő erőmű által termelt áramot olcsóbban lehet eladni, mintha a megvalósulása ki volna téve a piac hatásának. (Más kérdés, hogy az állam később a fogyasztó adójából fizeti vissza a beruházásra szánt hitelt.)

A tájékoztatón Szegfalvi Zsolt, a Greenpeace igazgatója az angol Hinkley Point-i atomerőmű bővítésének kísérletét említette. Esetében maga az érintett kormány kérte az uniót az elmúlt év végén, vizsgálja meg, nem forog-e fenn a tiltott állami támogatás esete. Az előzetes eredmények szerint vélhetően igen, ami kétségessé teszi a megvalósulást.

Az állam a paksi beruházás 2007-ben indult folyamatáról csak akadozva, sokszor bírósági ítéleteket követően, és akkor is csak megkésve szolgáltat információmorzsákat.

Ezért a civilek az első Orbán-kormány idején aláírt Aarhusi Egyezmény alapján létrejött jogkövetési bizottságot kérik fel, hogy késztesse a magyar államot magatartásának megváltoztatására, tudhattuk meg Fülöp Sándortól, a környezetvédelmi joggal foglalkozó nonprofit társadalmi szervezet, az Emla elnökétől.

Ezek is érdekelhetnek