A világhálón keressük a legolcsóbbat - vizsgálat az árgaranciák miatt

Nyaralás előtt is hasznot hajthat a világháló: elég néhány kattintás, s akár a Föld túlsó felén is lefoglalhatunk egy szobát. Ám nem mindegy, melyik honlapon tesszük: az utaztatók olcsóbban is adhatják ugyanazt a szállást, mint a hotel maga.

Ország-világPalágyi Edit2014. 07. 02. szerda2014. 07. 02.

Kép: Image: 0077828678, License: Royalty free, Property Release: No or not aplicable, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, Westend, Fotó: Profimedia-Red Dot

A világhálón keressük a legolcsóbbat - vizsgálat az árgaranciák miatt
Image: 0077828678, License: Royalty free, Property Release: No or not aplicable, Model Release: No or not aplicable, Credit line: Profimedia-Red Dot, Westend
Fotó: Profimedia-Red Dot

Régen tucatnyi prospektussal tértünk haza az utazási irodából, amikor a nyaralást terveztük – ma elég csak szétnéznünk a világhálón.

Az online szobafoglalás és a kupongyűjtögetés átírta a szokásokat, s az idén is legalább 15%-os növekedés várható e területen. Már egy-két éve is a neten keresett információt az útra készülők háromnegyede, miközben csupán egyharmaduk nézegette az irodák katalógusait. A szállást is egyre inkább az „űrben” vadásszuk: becslések szerint a vendégéjszakák egyötödét vagy akár felét is már az interneten foglalják le. A hazai szállásadók is mind gyakrabban adják ki szobáikat a saját honlapjukon, miközben kénytelenek belemenni az egyre kíméletlenebb árversenybe. A világhálós közvetítő oldalak akciókkal, ajándék szolgáltatásokkal és „diszkontárakkal” csalogatják a pihenni vágyókat.

Kuponnal harmadnyi áron csábítanak. Eközben az üdülésre készülők többsége úgy okoskodik, hogy bizonyára a szálloda saját honlapján kerül a legkevesebbe a kiszemelt szoba – de ez nem feltétlenül igaz.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tavaly vizsgálatot indított az online szobafoglalás és szállásközvetítés piacán. Megvizsgálták az úgynevezett árgarancia gyakorlatát, s arra jutottak: ez feltehetően korlátozza a versenyt az utazási irodák és a szállásfoglalást kínáló internetes portálok közt, egyes szereplőket pedig kiszoríthat a piacról. A részletes jelentésükre azonban most augusztusig várni kell.

Miről is van szó? A hotel vagy panzió szerződést köt a szállásközvetítővel, amiben vállalja, hogy sehol máshol, sőt a saját weboldalán sem ajánl annál alacsonyabb árat. Ez az árgarancia kényszerű alku a szállodások számára, de láthatóan működik. A külföldi versenyhivatalok szerint viszont aggályokat vet fel, és más országokban – például a németeknél, svájciaknál – már indult eljárás emiatt.

Az útra kelők egy tanulságot vonhatnak le az ügyből: érdemes több oldalon és irodánál tájékozódni, majd összevetni az ajánlatokat, hogy biztosan spórolhassanak.

Ebben is egyre rugalmasabbak vagyunk: minden hatodik utas indulás előtt kevesebb, mint három nappal korábban foglal, hogy a legjobb ajánlatot választhassa. Ahogy beköszönt a kánikula, máris változnak utazási szokásaink – derül ki a Nemaradjle.hu szállásfoglalásaiból.

Ilyenkor már nem csak a hétvégére, de három vagy több napra utazik el, aki csak teheti, s érthető módon a wellness helyett a vízparti pihenést választja. A Balaton-parti városok mellett – köszönhetően a gyógyvíznek – kedvelt vidéki úti cél például Sopron, Hévíz, Sárvár, Eger és Hajdúszoboszló.

A magyarok közül sokan akár két-három alkalommal is visszalátogatnak oda, ahol jól érezték magukat, míg kétharmaduk új tájakra vágyik. Honfitársaink csaknem háromnegyede számára a tengerpart az igazi kikapcsolódás, s mind többen fedezik fel maguknak például az ókori emlékekkel teli Görögországot.

Ezek is érdekelhetnek