Marko puszit kap, béke van, nyugalom - Szlovén légyott

Értéke van itt a csendnek, a békének. Pedig a helyet többnyire hegyekben élő emberek lakják. A hegyi ember olyan, ki akarva-akaratlanul hangosabban szól. Oka van rá, energiát takarít meg. Ki az, aki köszönés, udvariasan hangzó „hogy vagytok, mi van veletek?” mondatért száz métert caplatna lefelé, és ami rosszabb, vissza?! Inkább lekiált a szomszédnak, ismerősnek – ő meg illemből ordítva válaszol. Így beszélnek egymással.

Ország-világGuba Zoltán2014. 07. 15. kedd2014. 07. 15.
Marko puszit kap, béke van, nyugalom - Szlovén légyott

Észre se veszik, hogy otthon is kiabálnak. A nej hiába teszi uracskája vállára a kezét, hogy jól hallak, itt állok melletted, minek kiabálsz? Idő után már nem szól, ha hangos a férj, nem tragédia! Élnek le emberek évtizedeket békében egymás mellett súlyosabb hibával is.

Szombat van. Most is így ülnek, beszélgetnek egymással bent a városban. Bort, sört hörpintve, arcukat süttetve a kávézók teraszain. Nyelvüket nem értjük. Hinnénk, veszekednek. De nem! Mosolyognak, jóízűen nevetgélnek. Igyekezetükben még a városka harangját is túlkiabálják, mely – ki tudja, miért – gyakran szól. Megfejtenénk a titkát, miért akkor szól, amikor, de logikát nem találunk. Idegenek vagyunk, nem kell mindent értenünk. Ptujban járunk, Szlovéniában, közel az osztrák és még közelebb a magyar határhoz.

Dél elmúlt. A városka – pár éve Európa kulturális fővárosa is volt, és azóta sem felejtették el folyton javítgatni – megcsendesedik. Útkaparó, aszfaltozó gépek leállnak, csempét, követ vágó flexek se sikítanak, falat se bontanak. Szombat, vasárnap itt a megnyugvás ideje. Még a virágpiac is bezár, pedig muskátlit, petúniát venni nem tartozik a zajos tevékenységek közé. És mégis. Aki késve jött, kiszolgálják, de közben pakolnak az árusok. Amit az ember öt nap alatt nem végzett el, azt szombat, vasárnap se fejezné be. A hétvége a csendé, a megnyugvásé, a turistáké.

Hanem a csend csendet vonz. Ernyőjüket magasba emelgetve, hogy a csoport el ne tévelyedjen, az idegenvezetők magukhoz mérten halkan sorolják a legfontosabbakat, hogy élt itt már ember a kőkorszakban, a vaskorban is. Azután a rómaiak az itt kanyargó Dráván gázlót leltek, a folyón száraz lábon átkelhettek, s mehettek Pannóniáig. Rájöttek, a hely stratégiailag fontos. Később szőlőt is találtak: jó a föld, az éghajlat, a bor ízletes.

A hely érték, védelemre szorul. Volt, hogy sikerült megoltalmazniuk. S akadt, hogy nem. Gótok rombolták le, majd kalandozó őseink kétszer is felkeresték. A városkát ilyes vizit után mindig helyre kellett állítani. Ptuj tartozott ideig hozzánk, majd törökhöz, Habsburghoz, sőt épített ide várat skót is. Azaz „echte” szlovén a hely.

Már a végvárba tartunk. Meleg van, napon úgy 30 fok. Meredek, csúszós a köves út. Esküvői menet húz el mellettünk, jönnek fényképezkedni, majd busz miatt állunk félre, magunkat szidjuk, jöhettünk volna autóval is. De a délutáni mozgás talán nem árt. Megyünk hát.

Kicsinosított várat nézünk: díszes termekkel, falikárpitokkal, bútorokkal, hangszerkiállítással. Megyünk teremről teremre, úgy kétemeletnyit. Ismertetőket olvasgatunk, majd lelassulunk. Az ablakból látjuk, az esküvői menet már kint a kertben, a teraszon koccintgat. Jó idea, szaporáznánk mi is, de előzni nem akarunk. A busz betegeket hozott fel, ki két bottal araszol, ki csak kevés érdeklődést mutat a világra. Áll, a padlót, cipőjét nézi, ha szólnak, indul, s újra megáll. Őket követjük szorosan.

Ők huppannak elénk a teraszon, limonádét szürcsölnek. Egymás mellett ül a násznép és a beteg gyerekek. Gyerekek? A legfiatalabb is túl lehet a 40. évén. No, Marko, mi tetszett a legjobban, kérdik a legidősebbet. A pincérnő, aki mellettünk áll, s szólt, a helyre várnunk kell, fordít, ha már itt vagyunk, értsük is. A csillár, feleli Marko. Majd izgatottan fejet ráz, hogy nem, inkább az aranyozott szobor, amelyiknek az orrán légy ült. Gondolkozz kicsit, kéri a kísérője. Marko pirul, úgy súgja: a menyasszony. Az ara a friss uracskájára pillant, nem illetlen- e, amire készül. Köszönöm, feleli, és puszit nyom Marko arcára, aki még jobban pirul. Mindenki örül, tapsol. Bár szinte nem történt semmi – csak éppen béke van, nyugalom. S ezt ők becsülik errefelé nagyon.

Ezek is érdekelhetnek