Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Görögországban erősebb volna a dinnyeszezon, mint nálunk? Aligha, mivel a gyümölcsnek csak a magyar neve utal a mediterrán államra. A görög jelző ugyanis más nyelvekben nem érhető tetten a dinnye nevében: az angol és német nyelvterületen élők a magas víztartalmára utalva nevezik meg, a görögök pedig egyszerűen csak „magnak” hívják.
Kép: Dinnye evés kersztallergia parlagfű gyümölcs egészséges táplálkozás 2012 08 05 Fotó: Kállai Márton
A dinnye – a tökfélék családjába tartozik, rokona az uborkának, termesztéstechnológiailag zöldség – nem Görögországból, hanem Afrikából származik. Európába az 1300-as években került, Magyarországon a XVI. században kezdték termeszteni. Az elnevezésről viták zajlanak: van, aki szerint mivel nagy és kerek, ezért pedig gurul, így tehát görög. (Például az asztalról le – bár a japánok már találtak megoldást rá: a szögletes görögdinnye nem gördül sehová.) Mások szerint egyszerűen csak félrehallásnak köszönhető mai elnevezése, s korábban lehetett akár vörös (húsának színe után) és a hódítók közvetítése okán török dinnye is.
VAKON VÁLASZTJUK
Bezzeg a régi szép időkben, mikor még boldog-boldogtalan lékeltethetett a zöldségesnél, nem vittünk haza kásás vagy tökszerű, íztelen dinnyét! Most ez már tilos, léteznek azonban más, bár kevésbé megbízható módszerek arra, hogy kiválasszuk a legédesebbet. Érdemes megnézni a kacsot: ha elszáradt, biztosan jó a dinnye. De meg is kopogtathatjuk a héját, az érett dinnyének ugyanis mély „hangja” van. Az is jó jel, ha a héja szép sima és zöld. Persze az esztétikus külső azért még tartogathat kellemetlen meglepetéseket is…
FOGYÓKÚRÁS JOLLY JOKER
Mivel a dinnye nagy része víz, kitűnő vesetisztító és méregtelenítő hatású. A fogyókúrázók körében népszerű, ugyanis laktató, elenyésző a kalória-, viszont közepesen magas a gyümölcscukor-tartalma. Érdemes időnként dinnyenapot beiktatni, hiszen nem csak vízben bővelkedik, de magas az ásványianyag-, foszfor-, cink- és szeléntartalma is. A benne található likopin miatt hatékony rákmegelőzőként tartják számon, A-, C- és B-vitamin-tartalma pedig erősíti az immunrendszert.
NEM CSAK MAGÁBAN
Ha savanykás dinnyét fognánk ki, készítsünk belőle salátát feta sajttal, mentával, kis olívaolajjal, vörösborecettel, sóval, borssal. A héját kandírozhatjuk is: a húsos és a zöldtelenített héjat kockákra vágva ecetes vízben megfőzzük, citromszeletekkel együtt cukorszirupba tesszük, még egyszer felforraljuk és félretesszük; másnap újra felforraljuk és megint pihentetjük; a harmadik napon forralás után üvegekbe töltjük, vaníliarúdból 1 cm-es darabokat teszünk rá és száraz gőzben hagyjuk kihűlni. Sütemények és fagylaltkelyhek ízesítésére kiváló.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu