Mi lesz veled, Pető Intézet? - Hevesen cáfolják a gyerekek kipaterolásának pletykáját

Hosszú évek óta inkább a botrányairól, mintsem a sikereiről híres a Pető Intézet. Nemegyszer csőd közeli állapot fenyegette, máskor sikkasztásról lehetett hallani, és kérdéses az épületek sorsa is. Most úgy tűnik, az államosítással pont kerül az ügy végére. Az ellenzék tiltakozik, az intézmény jövőjét félti, a kormány biztosabb finanszírozásról, kiszámíthatóbb jövőről beszél.

Ország-világH. J.2014. 07. 12. szombat2014. 07. 12.

Kép: pető intézet idegrendszeri sérült gyerekek fejlesztése konduktori módszer segítség iskola mozgássérült 2013 09 05 Fotó: Kállai Márton

Mi lesz veled, Pető Intézet? - Hevesen cáfolják a gyerekek kipaterolásának pletykáját
pető intézet idegrendszeri sérült gyerekek fejlesztése konduktori módszer segítség iskola mozgássérült 2013 09 05 Fotó: Kállai Márton

„Mi csak a postás szerepét töltöttük be: az állam adta a pénzt, az összeget továbbítottuk az intézetnek” – mondja dr. Fehér Miklós, az intézményt fenntartó Nemzetközi Pető András Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője. A kft. 2012 óta tölti be a fenntartó szerepét, akkor szűnt meg a közalapítvány, amelyet még a kilencvenes évek elején azért hoztak létre, hogy az intézmény be tudja fogadni a külföldi adományokat. Előtte az intézet állami kézben volt. És lesz ősztől megint.

„A konduktív óvoda és általános iskola gyakorlóiskolai státust kap, és az állami fenntartásba vétellel a felesleges jogi bonyolítások helyett közvetlen kapcsolat lesz a leendő Pető András Főiskola, a gyakorlóiskola és az állam között” – jelentette be Rétvári Bence államtitkár.

A finanszírozás kérdése persze nem oldódott meg: a pénz továbbra sem elegendő. Az épületek állapota egyre rosszabb, a konduktorok fizetése finoman szólva sem kielégítő, és a kutatás-fejlesztésre is ráférne az anyagi támogatás. Egy, az intézetben a nyolcvanas évek óta dolgozó, neve elhallgatását kérő konduktor meséli: az intézet állapota az elmúlt évtizedekben fokozatosan romlott, az épületekben már jó ideje méltatlanok a körülmények, és ezen sem a korábban megszüntetett közalapítvány, sem a mostani fenntartó kft. nem tudott javítani.

Az ellenzék szerint félő, hogy az államosítás konduktorok kirúgásával jár, Rétvári Bence szerint azonban senkinek az állása nincs veszélyben. Átszervezések azonban lehetnek.

Ezek is érdekelhetnek