Ilyen állapotban van a kórházba került Dévényi Tibor
origo.hu
Az ivóvízben található klór rákot okozhat – hívta fel a figyelmünket a világhálón terjedő hírre balatonlellei olvasónk. Az egyik víztisztító-berendezéseket forgalmazó cég honlapján található információ igazságtartalmáról Vargha Mártát, az Országos Környezetegészségügyi Intézet vízhigiénés osztályának vezetőjét kérdeztük.
Kép: házi kézi víztisztító berendezés szűrő aktív szén klór ivóvíz folyadék csap konyha ivás 2014 07 21 Fotó: Kállai Márton
– Kezdjük azzal: miért van szükség egyáltalán a víz klórozására?
– Azért, hogy a benne lévő baktériumok, kórokozók ne tudjanak elszaporodni, s ezáltal betegséget okozni.
– Miért éppen klórt használunk?
– A kutatók körülbelül száz évvel ezelőtt kísérletezték ki, hogy erre a célra ez a legalkalmasabb vegyület. A víz jó minőségének megőrzése érdekében egyébként az egész világon leginkább ezt használják.
– Mekkora mennyiségben?
– Ez egyrészt attól függ, milyen a víz tulajdonsága: mennyi a szervesanyag- tartalma, a benne lévő baktérium mennyisége, a pH-értéke. És függ a hálózat méretétől, vagyis, hogy milyen messzire kell eljutnia a víznek. A szolgáltató természetesen csak a legkisebb szükséges mennyiségű klórt adagolja a vízhez, ami literenként legfeljebb egy milligramm lehet.
– Nem a klór okoz betegséget?
– A klór önmagában semmiképpen. Az igazsághoz tartozik azonban az is, hogy ha a vízben viszonylag magas a szervesanyagvagy az ammóniumtartalom, akkor azok a klórral reakcióba lépve egészségre káros, sőt rákkeltő anyagokká válhatnak. A szakemberek folyamatosan ellenőrzik a víz minőségét, és ha a káros vegyületek mennyisége eléri a határértéket, azonnal beavatkoznak. Megjegyzem, a határértékek Magyarországon rendkívül szigorúak: az ENSZ ajánlásánál is jóval alacsonyabb lehet a káros anyag jelenléte, az uniós előírásoknak pedig a fele.
– A káros anyag jelenlétét az jelzi, ha a kiengedett csapvíz néhány percre fehéres színű és kellemetlen szagú?
– Nem feltétlenül. Az említett jelenségeket ugyanis döntő részben a klór okozza, ami, ahogy már említettem, ártalmatlan az ember egészségére.
– Akit mégis zavar, mit tehet?
– Engedjen vizet egy kancsóba, s mert a klór rendkívül illékony anyag, néhány percen belül távozik belőle. A kiengedett vizet érdemes a hűtőbe tennie: egyrészt, mert a kánikulában kellemesebb, másrészt pedig kevésbé kerülhetnek bele, illetve lassabban szaporodhatnak benne a kórokozók. Vaktesztjeink bizonyítják, hogy ilyen esetben az íze alapján a legtöbb fogyasztó nem tudja megkülönböztetni a csapvizet a szénsavmentes ásványvíztől.
– Aki viszont olyan vidéken él, ahol a víznek viszonylag magas a szervesanyag- és ammóniumtartalma, és az emiatti megbetegedés kockázatát a lehető legalacsonyabb szintre akarja csökkenteni, mit tehet?
– Ilyen esetben szóba kerülhet az úgynevezett otthoni ivóvíz-utótisztító kisberendezés használata.
Ezek közül forgalomban vannak olyanok is, amelyeknek az ára elérheti akár a félmillió forintot, ám megvásárlásuk felesleges, mivel az aktív szenes kancsók is eltávolítják a klórt és vegyületeit. Ha tehát utótisztító használatára szánjuk el magunkat, két alapszabály betartására mindenképpen ügyeljünk. Az egyik, hogy csakis az Országos Tisztifőorvosi Hivatal engedélyével rendelkező szerkezetet vásároljunk.
A bevizsgálás nélküli – gyakran piacon, interneten kínált – készülékek amellett, hogy nem bizonyított a hatékonyságuk, a kioldódó káros anyagok miatt még bajt is okozhatnak.
A másik szabály: pontosan tartsuk be a használati utasítást. Enélkül – például a szűrő cseréjének elmaradása esetén – elszaporodhatnak a baktériumok vagy visszaoldódhatnak a már kiszűrt káros anyagok. Ismétlem azonban: a legtöbb esetben nincs szükség ilyen berendezésre, az ivóvizünkben lévő klór az egészségünket őrzi, nem pedig károsítja.
origo.hu
borsonline.hu
life.hu
hirtv.hu
haon.hu
origo.hu
mindmegette.hu
vg.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu
origo.hu