Miért személyesen állt ki az újságírók elé? Czeizel professzor megadta a választ

„Életem legnagyobb hatású tudományos sikere itthon segít a legkevésbé a magzatokon, s ezt valódi csődként élem meg” –nyilatkozta keserűen nemrég lapunknak Czeizel Endre orvos-genetikus.

Ország-világMunkatársunktól2014. 09. 19. péntek2014. 09. 19.

Kép: Budapest, 2014. szeptember 12. Czeizel Endre orvos, genetikus érkezik a nevéhez fűződő magzatvédő vitamint népszerűsítő sajtótájékoztatóra a budapesti Szent Margit Kórházban 2014. szeptember 12-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi, Fotó: Bruzák Noémi

Czeizel Endre
Budapest, 2014. szeptember 12. Czeizel Endre orvos, genetikus érkezik a nevéhez fűződő magzatvédő vitamint népszerűsítő sajtótájékoztatóra a budapesti Szent Margit Kórházban 2014. szeptember 12-én. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Fotó: Bruzák Noémi

A professzor a napokban jelentette be, hogy végre a patikákba került a nevével fémjelzett magzatvédő vitamin, amely a génhibák okozta leggyakoribb fejlődési rendellenességek kivédésében segíthet.

Klinikai kísérletek igazolták, hogy egy génhiba miatt a szervezetben fölhalmozódhat a homocisztein nevű méreganyag, amely bizonyos mennyiség felett megzavarja a magzati fejlődést. A magyar emberek 11 százalékánál rosszul működik ez a génpár, míg 45 százalékuknál az egyik gén jól, míg a másik tökéletlenül végzi a feladatát. Ha ilyen asszony lesz várandós, akkor megvan az esélye, hogy a gyermeke koponyahiánnyal vagy nyitott gerinccel születik meg – magyarázta az orvos-genetikus.

A hibás géneket nem lehet kijavítani, ám a magzatvédő vitamin hatására a homociszteint közömbösítő enzimek működésének hatékonysága jelentősen javul.

A Czeizel-féle magzatvédő vitamin abban különbözik a hasonló készítményektől, hogy kizárólag a várandós nők számára fontos vitaminokat, illetve nyomelemeket tartalmazza.

Czeizel Endre régóta leukémiával küzd. Augusztusban őszintén beszélt arról: meglehet, csak hónapjai vannak hátra. Ezért többen nem értették, hogy a kemoterápiától legyengült immunrendszerrel, orvosai javaslata ellenére, miért személyesen állt ki bejelentésével az újságírók elé? Czeizel professzor megadta a választ: reményei szerint jelenléte sok nőt győzhet meg arról, mennyire fontos a magzatvédő vitamin szedése.

Az idejekorán felismert fejlődési rendellenességek esetén a kismamák zöme az abortusz mellett dönt. A genetika abban segít, hogy a rendellenesség okának megszüntetésével ezek a babák is megszülethessenek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek