Ragadós? A skót mozgalom példa lehet hasonló ambícióval bíró kis nemzeteknek

Szellem a palackból - Rögös utakon.

Ország-világK. F.2014. 09. 26. péntek2014. 09. 26.

Kép: Kökös, 2013. október 27. A Székelyek nagy menetelésének résztvevői egy óriási székely zászlót visznek Erdélyben, a Kovászna megyei Kökösön, ahonnan Uzonba vonulnak 2013. október 27-én. A meneteléssel a Székely Nemzeti Tanács és a hozzá csatlakozott erdélyi magyar pártok és szervezetek az egységes, autonóm Székelyföld iránti elkötelezettségüknek kívánnak nyomatékot adni. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd, Fotó: Koszticsák Szilárd

Ragadós? A skót mozgalom példa lehet hasonló ambícióval bíró kis nemzeteknek
Kökös, 2013. október 27. A Székelyek nagy menetelésének résztvevői egy óriási székely zászlót visznek Erdélyben, a Kovászna megyei Kökösön, ahonnan Uzonba vonulnak 2013. október 27-én. A meneteléssel a Székely Nemzeti Tanács és a hozzá csatlakozott erdélyi magyar pártok és szervezetek az egységes, autonóm Székelyföld iránti elkötelezettségüknek kívánnak nyomatékot adni. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd

Bár a szeptember 18-án megtartott skót népszavazás nem érte el végső célját, és Edinburgh a jövőben továbbra is az Egyesült Királysághoz tartozik, az országrész függetlenségi törekvése például szolgálhat a hasonló ambícióval bíró kis nemzeteknek. Mégpedig olyan példával, amely bebizonyította, hogy vérengzés nélkül is kísérletet lehet tenni az autonómia kivívására.

HATÁRESET. A skót népszavazás napján mutatta be Kolozsváron a Romániai Magyar Demokrata Szövetség a székelyföldi autonómiatervezetet, amelyet közvitára bocsátanak. Az Erdélyi Magyar Néppárt máris kifogásolta, hogy a tervezet három mostani megyéből rakná össze Székelyföldet, holott annak történelmi határai mások, illetve azt, hogy elfogadását alkotmánymódosításhoz köti, ám ez nem lesz Romániában. A harmadik erdélyi magyar párt így reagált: „Álszerénység nélkül kijelenthető, hogy a Magyar Polgári Párt munkája nélkül ma nem ezzel a közvitára szánt változattal találkoznánk." Egy biztos: a folyamat még több évig eltarthat.

ÁLLAM AZ ÁLOMBÓL? Minden negyedik amerikai támogatná az Egyesült Államoktól való elszakadás ötletét – derült ki a Reuters és az Ipsos friss közvélemény-kutatásából. Az amerikaiak 23,9 százaléka támogatná, hogy az állam, amelynek a lakosa, kilépjen az unióból, míg a megkérdezett 8952 embernek az 53,3 százaléka ellenezné. Az elszakadni vágyók elégedetlenek azzal, ahogy Barack Obama kezeli az ügyeket, kezdve az egészségügyi reformtól az Iszlám Állam elleni fellépésig. Leginkább a délnyugati, republikánus pártiak függetlenednének.

ESÉLYTELENEK. Októberben általános választásokat tartanak Bosznia-Hercegovinában, így egyre hangosabbá válnak a kampány előtti ígéretek. Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke többek között függetlenedési elképzeléseit hangoztatja. Dodik szerint a skót népszavazás legitimálná egy boszniai referendum kiírását is, amelyben a többségében szerbek lakta országrész kiválhatna Bosznia-Hercegovinából. Ám Bosznia- Hercegovina entitásainak nincs joguk az elszakadásra, az ország egységét a daytoni békeszerződés és az alkotmány garantálja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!