Csalás, ámítás - Szigorúan bizalmatlan

Ugye, ma már senki nem gondolja komolyan, hogy a pénzügyi szolgáltatójával, a webshopjával közölt személyes adatai kizárólag kettejük titka marad mindhalálig? Beszédes adat, miszerint a 2014-ben feltört informatikai rendszerekben átlagosan 266 napot töltöttek a támadók. Az információ érték, ezzel a kíváncsi hackerek is tisztában vannak, a pénzszerzéshez szükséges adatokat pedig sokszor többre tartják, mint magát a pénzt.

Ország-világM. M.2014. 10. 12. vasárnap2014. 10. 12.
Csalás, ámítás - Szigorúan bizalmatlan

KÉMPROGRAM. Orosz hackerek törtek be az amerikai NASDAQ részvénytőzsde szervereire. Korábban a CIA is nyomozott a NASDAQ elleni támadással kapcsolatban. Kiderült, hogy a háttérrendszer gyengébb, mint azt feltételezték. Az orosz hackerek már évekkel korábban megkezdték a beépülést a rendszerbe. Az FBI 2010-ben kapott egy fülest illetéktelen látogatóról, s akkor több különböző, teljesen szabadon mozgó csoport nyomait is feltárták. Az NSA ügynökei szerint a vírus egy kormányzati szerv műve, nagyon hasonlít az orosz titkosszolgálat utódjaként működű FSZB kémprogramjára.

VÁLOGATÁS NÉLKÜL. A világ egyik legnagyobb amerikai bankja, a JPMorgan Chase informatikai rendszerében is hívatlan látogatók nyomaira bukkantak. A földkerekség egyik legkorszerűbb védelmi rendszeréből a támadók mintegy 76 millió lakossági és 7 millió kisvállalkozói számla adatait szerezték meg. Az adatok között az ügyfelek elérhetőségei, nevek, címek, telefonszámok, e-mail címek, s a JPMorgan által az ügyfelekről nyilvántartott belső adatok találhatók. A cég egyelőre nem észlelt az eseményhez köthető csalásokat, és ügyfeleiket mentesítik jogosulatlan tranzakciók következményei alól.

SZÁLKÁBÓL GERENDA. Az internetes kiskereskedés szereplőit sem kímélik a világháló hívatlan „vámszedői”. A szektor legnagyobb informatikai behatolását a Home Depot szenvedte el. Az üzletág eddig legkorszerűbbnek tartott IT biztonsági rendszerét idén januárban helyezték „üzembe”. A titkosítás mégsem sikerült túl jól, a világ legtekintélyesebb online barkácsáruházának rendszerét feltörő hackerek a napokban 56 millió bank- és hitelkártya adatához jutottak hozzá. Az ágazat szereplői előtt nem szokatlan e jelenség, az eddigi csúcstartó az Egyesült Államok 2. legjelentősebb netes kereskedése, a Target Corp.: tavaly nyáron 45,6 millió kártya adatait szipkázták el tőlük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek