Gyöngyöspata: jogerős ítélet a szegregáció-perben

Jogerősen elítélte a Fővárosi Ítélőtábla a cigány gyerekek szegregációját Gyöngyöspatán. Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) 2011 októberében indított pert a jobbikos vezetésű gyöngyöspatai önkormányzat, illetve a község által fenntartott általános iskola ellen.

Ország-világMunkatársunktól2014. 10. 17. péntek2014. 10. 17.
Gyöngyöspata: jogerős ítélet a szegregáció-perben

A felperes keresete szerint az intézményben osztályonként és az épületben helyileg is elkülönítették a cigány és nem cigány gyerekeket 2004-től egészen 2012 szeptemberéig, amikor már csak egy első osztály indult. Diszkriminálták őket a napközi ellátás, az úszásoktatás és az iskolai ünnepségek során is, illetve már az iskolai beiratkozás alkalmával úgy osztották be őket, hogy a cigányok szegregált osztályba kerüljenek. Az alperesek – az önkormányzat és az iskola – többek között azt adták elő az elsőfokú eljárásban, hogy nem rendelkeznek adatokkal a tanulók etnikai hovatartozásáról.

Már az Egri Törvényszék által 2012-ben első fokon kimondott ítélete szerint az iskola igazgatója tisztában volt a gyerekek etnikai hátterével, hiszen egy korábbi, az Oktatási Hivatal által végzett ellenőrzés során osztályonként tudta közölni a roma gyerekek számát. Abban a tekintetben viszont az elsőfokú bíróság nem adott helyt a felperes keresetének, hogy a napközi ellátás, az úszásoktatás, illetve az iskolai ünnepségek során is megvalósult volna az elkülönítés.

Ezek is érdekelhetnek