Vértesi bányavég

Csoportos létszám-leépítési bejelentésével megkezdődött az ország egyetlen mélyművelésű bányájának, a Márkushegyi Bányaüzemnek a bezárása – olvasható a vállalat világhálós oldalán.

Ország-világK. F.2014. 10. 31. péntek2014. 10. 31.

Kép: márkushegy szénbánya utolsó működő mélyművelésű szénbánya természeti kincs fűtés energia 2011 02 08 Fotó: Kállai Márton

Vértesi bányavég
márkushegy szénbánya utolsó működő mélyművelésű szénbánya természeti kincs fűtés energia 2011 02 08 Fotó: Kállai Márton

Olcsóbb a külföldi szén, mint a hazai – ez jó ideje gazdaságtalanná tette a hazai szénbányák működését, így a márkushegyiét is.

A tervek szerint jövő év januárjában 270 munkavállaló kaphatja meg felmondólevelét – a bányában jelenleg 580-an dolgoznak. A vállalat a dolgozóknak a végkielégítésen felül további kétmillió forintos újrakezdési és átképzési támogatást is biztosít majd.

A bányaterület rekultivációjának első szakaszában, az eszközök kimentésében és a föld alatti létesítmények bezárásában 235-en vesznek majd részt, a tervek szerint 2016 közepéig. A föld feletti létesítmények rekultivációja 2018-ig biztosíthat munkalehetőséget a mai bányászok egy részének.

Az erőmű természetesen tovább üzemel, miközben zajlik a szénalapú hőtermelést kiváltó fűtőmű létesítésének előkészítése, engedélyeztetése – 5000 lakás fűtését és 3400 lakás háztartási melegvíz-ellátását kell biztosítania.

Ezek is érdekelhetnek