Bárhol, bárkivel

Reggel tízig az ágyban fogyasszuk e nemes italt – ajánlja Niszkács Miklós, A pezsgő című kötet szerzője –, ezután pedig bárhol, bármikor és bárkivel. Leszámítva az ajánlatban foglalt költői túlzást, a szerző fontos változásra utal, nevezetesen: a pezsgő ne csak a jeles ünnepek, hanem a mindennapok itala is legyen. Végtére is azok a vidám, emelkedett vagy megható pillanatok, amelyekkel a pezsgőfogyasztás általánosan összekapcsolódik, miért ne aranyozhatnák be a hétköznapjainkat is?

Ország-világValló László2015. 01. 22. csütörtök2015. 01. 22.
Bárhol, bárkivel

Mindehhez persze az is kell, hogy pezsgőgyártásunk mennyiségben és minőségben is felkészüljön, felnőjön a fogyasztás reménybeli felfutásához (amelynek már vannak jelei). Azért is született meg ez a kötet, hogy képet rajzoljon a hazai pezsgőkészítésről, így a múltjáról is, ami nem akármilyen.

Hiszen alighogy a világ első pezsgője, a franciák Champagne-ja kibuggyant a palackból, mi is hozzáláttunk a készítéséhez, s olyan szintre fejlesztettük, amivel rangot szereztünk hazánknak. Tartott ez egészen a II. világháborúig, amit a leépülés, a pusztulás, majd a stagnálás évtizedei követtek. Végül pezsgőgyártásunk ismét talpra állt, sőt az elmúlt tíz évben új lendületet kapott.

A kötet, amely a Mezőgazda Kiadó újdonsága, számos érdekességet is elmesél a pezsgőgyártás és -fogyasztás történetéből. Ismerteti az egyes gyártási módokat, a pezsgőkészítő magyar borászatokat, legrangosabb hazai pezsgőféléinket, és persze hozzájuk illő, különleges receptekkel is szolgál. Egyszóval mindent elmond a pezsgőről, amit tudni lehet és érdemes.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek