Betiltották a szoláriumhasználatot Ausztrália legtöbb szövetségi államában

Az ausztrál egészségügyi miniszter elmondta: Queenslandben a legmagasabb a bőrrákos megbetegedések aránya a világon, a rosszindulatú melanoma és a szoláriumozás közötti összefüggés vitathatatlan.

Ország-világB. H.2015. 01. 21. szerda2015. 01. 21.
Betiltották a szoláriumhasználatot Ausztrália legtöbb szövetségi államában

Az ausztrál Rákkutatási Tanács adatai szerint az országban három lakos közül kettőnél állapítanak meg bőrrákot 70 éves kora előtt. Kutatások bebizonyították, hogy a szoláriumozás 18 és 39 éves kor között növeli a melanoma kockázatát, amely a fiatal ausztrálok között előforduló bőrrákos megbetegedések 41 százalékát okozza. Fiatalkorúaknak már több európai ország és az USA is megtiltotta a szoláriumhasználatot, mivel a 35 év alatti szoláriumozók körében 75 százalékkal magasabb a bőrrák kialakulásának a veszélye.

Magyarországon évente 400 embert veszítünk el a későn diagnosztizált bőrrák miatt, és csaknem kétezerre tehető az újonnan felismert melanomás betegek száma. Az egy milliméteres tumornál 98, míg a négy milliméteres daganat esetében már csupán 55 százalékos az ötéves túlélési arány. Míg hazánkban minden ötödik bőrrákos beteg meghal, addig Ausztráliában csak minden tízedik számára végzetes a melanoma, ami a napfény elleni védelemre figyelmeztető oktatási programnak köszönhető.

Az egészségkalauz.hu kérdésére tavaly nyolcszázan számoltak be szoláriumozási szokásaikról. Háromnegyedük leginkább télen választja a mesterséges „napozást”. Sokan azért utasítják el a szoláriumozást, mert egészségtelennek tartják.

Ezek is érdekelhetnek