Elárvult házak - Szomorú példa a Dráva mentén

A 212 ingatlanból körülbelül 160 lakott – közölte az információt Pápa László, a 398 lelkes Bélavár polgármestere. A Somogy megyei település lakóépületeinek kihasználtsága pontosan beleillik abba a képbe, amelyet a napokban adott ki a Központi Statisztikai Hivatal: az 500 fő alatti településeken a lakóházak 23 százaléka üresen áll. A fővárosban ez az arány kedvezőbb, itt a házak 13 százalékában nem lakik senki. Mindez országos szinten 383 ezer elárvult ingatlant jelent.

Ország-világHardi Péter2015. 01. 27. kedd2015. 01. 27.

Kép: szendrőlád az ország harmadik legszegényebb faluja 2012-es felmérés szerint szegénység mélyszegénység aszfaltozás útépítés 2012 10 25 Fotó: Kállai Márton

Elárvult házak - Szomorú példa a Dráva mentén
szendrőlád az ország harmadik legszegényebb faluja 2012-es felmérés szerint szegénység mélyszegénység aszfaltozás útépítés 2012 10 25 Fotó: Kállai Márton

Az okok között a statisztikai hivatal is, a polgármester is első helyen az elöregedést említi. Bélaváron egyébként az épületek jó állapotúak, köszönhetően a falu egykori téglagyárában előállított építőanyagnak.

Az üres épületeket – ahogy sok helyen a falvakban – itt is külföldiek veszik meg, sokszor már egymástól. A gyönyörű természeti környezetben fekvő falu egyébként sem elhagyatott, nyaranta számos városi diák ismerkedik itt a Dráva menti élővilággal. Bélavár történelme szintén említésre méltó: a tatárjárás idején még országgyűlést is tartottak benne, nevét is a menekülő királyról kapta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek