Autodidakta terrorista? Cellájában nézte a párizsi mészárlást - aztán szabadult, és lecsapott

Alvó bomba. - „Művészet, istenkáromlás és véleményszabadság” – ez volt annak a rendezvénynek a címe, amely egy ember halálával végződő lövöldözésbe torkollt egy koppenhágai kulturális központban. A január 7-i párizsi vérengzést követően ez a második olyan politikai, ideológiai indíttatású támadás, melyben alapvető értékekre zúdítottak másképp gondolkodók bizonyos szempontból egyszerű és gyors megoldás ígéretével kecsegtető golyózáport.

Ország-világM. M.2015. 02. 20. péntek2015. 02. 20.
Autodidakta terrorista? Cellájában nézte a párizsi mészárlást - aztán szabadult, és lecsapott

A vélemény továbbra is szent, ki-ki azt lát e fogalmakba, amit, gondolatrendőrség kizárva, a problémát továbbra is a „véleménynyilvánítás” módja jelenti. Az eseményt egyébként az a svéd karikaturista vezette, aki évekkel ezelőtt egy rajzsorozatában Mohamed prófétát kutyatesttel ábrázolta, egy olyan szerkesztőségi cikk illusztrációjaképpen, amely az öncenzúra ellen és a vallásszabadság mellett emelt szót. Se nem furcsa, se nem megmagyarázhatatlan, hogy hajtóvadászat indult ellene. Idővel biztosan megszokjuk e bánásmódot.

A lövöldöző személye az, ami – épp a maga érdektelenségével – legalább ennyire érdekes. A 22 éves Omar el-Huszein palesztin szülők Dániában született gyermeke, kiválóan beszélt dánul és arabul egyaránt, egykori diáktársai mint éles eszű tanulót és tehetséges krikettjátékost jellemezték.

Bár a szorongó, cannabisfüggő fiatalember alkalomadtán szenvedélyes vitákba bonyolódott az arab–zsidó kérdéskörben, sosem járt „tanulmányúton” sem Afganisztánban, sem az Iszlám Államban, zavaros konyhaideológiáját és a terror módszertanát odahaza, önszorgalomból sajátította el.

A rendőrség előtt ugyan nem volt teljesen ismeretlen a piti bűnözőként elkönyvelt Huszein, két évvel ezelőtt Koppenhága egyik elővárosi vasútján megkéselt egy férfit, így épp börtönbüntetését töltötte, amikor Párizsban karikaturistákat öltek. A cellájában, egyenes adásban nézhette végig a párizsi mészárlást. Bár nyilván addigra ő is, mint a párizsi merénylők egyike, kemény kiképzésen esett át a börtönévek alatt. A koppenhágai lövöldözés előtt két héttel szabadult úgy, hogy a dán hírszerzésnek (keddi lapzártánkig) semmi információja nem volt arról, ki is ő valójában és mire készül, van-e kapcsolata terroristákkal.

Berlini, római, londoni vagy párizsi börtönökben, bevándorlók szegénynegyedeiben pedig most ő lehet az e heti hős.

Ezek is érdekelhetnek