Háborútól retteg a világ

Diplomáciai offenzívát indított Angela Merkel német kancellár. Kijev és Moszkva után hétfőn Washingtonban Barack Obama amerikai elnökkel egyeztetett az ukrán válság békés rendezése érdekében. A cél egy új béketerv elfogadása. A háborús fenyegetettséggel együtt újból megnőtt az ukrán gazdaság összeomlásának kockázata is. - (Csütörtökön nehéz tárgyalások után Minszkben tűzszüneti megállapodás született; a felek távolról sem lelkesek, a világ a legújabb fejleményeket figyeli, és óvatosan reménykedik...)

Ország-világMarkos Mária2015. 02. 13. péntek2015. 02. 13.

Kép: February 9, 2015 - Washington, DC, United States: U.S. President Barack Obama and German Chancellor Angela Merkel speak as they walk to attend a news conference at the White House. The leaders of Russia, Ukraine, Germany and France agreed to meet in Belarus on February 11 to try to broker a peace deal for Ukraine amid escalating violence there and signs of cracks in the transatlantic consensus on confronting Vladimir Putin., Image: 217833538, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Polaris, Fotó: Profimedia

Merkel at the White House
February 9, 2015 - Washington, DC, United States: U.S. President Barack Obama and German Chancellor Angela Merkel speak as they walk to attend a news conference at the White House. The leaders of Russia, Ukraine, Germany and France agreed to meet in Belarus on February 11 to try to broker a peace deal for Ukraine amid escalating violence there and signs of cracks in the transatlantic consensus on confronting Vladimir Putin., Image: 217833538, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Polaris
Fotó: Profimedia

Ahogy nő a halálos áldozatok száma Kelet-Ukrajnában, egyre nagyobb a tülekedés a nemzetközi tárgyalóasztaloknál. Merkel kancellárt és François Hollande francia elnököt a közös kijevi egyeztetést követően – nyilván nem a véletlen műve, hogy épp akkor tartózkodott az ukrán fővárosban John Kerry amerikai külügyminiszter is – Moszkvában már Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadta, teljesen eredménytelenül. Pedig Merkelék – a furcsa páros elmondása szerint – mindent megtettek azért, hogy „megtöltsék élettel” a tavalyi minszki tűzszüneti megállapodást, így továbbra is „teljesen nyitott kérdés, hogy ez sikerül-e nekünk”. Hogy eddig mit értek el, azt nem verték nagydobra, de túl sokra nem mehettek, mivel Angela Merkel hétfőn, Washingtonban már Barack Obamával tárgyalt többek között a kelet-ukrajnai tűzszünet ügyében.

Az Egyesült Államok egy héten belül másodszor hangoztatta azt az álláspontját, hogy Ukrajnát fegyverekkel kell támogatni – a parádés gondolattal előbb John Kerry hozakodott elő Kijevben, de a washingtoni tárgyaláson is szóba került. Ha ez megtörténne, az ténylegesen háborúba sodorhatná a térséget. Merkel is rossz ötletnek nevezte, szerinte az ukrán helyzetre nem a több fegyver jelenti a megoldást. „Komoly kétségeim vannak e nézőpont érvényességét illetően” – fogalmazott Washingtonban.

Az egyre kényszeresebbnek tűnő tárgyalássorozat az előző hetek egyeztetéseinek kudarcáról árulkodik, mi több, e kapkodó, pánikszerű alkukeresés láttán joggal támad az a képzete a világnak, hogy igen nagy a baj, sokan háborút, mi több, már harmadik világháborút látnak e csaknem egy éve tartó válság végkifejletében. Vlagyimir Putyin továbbra is a gaz Nyugatot vádolja az ukrán–orosz konfliktus elmérgesedéséért (odahaza ez még mindig varázsszó hegemóniájának megtartásához), a gaz Nyugat részéről pedig teljes a bizalmatlanság az orosz elnökkel szemben. Ennek jegyében – a szerdai minszki csúcsnak csekélyke nyomatékot adva – újabb gazdasági szankciókat jelentettek be orosz csúcsvezetők ellenében. A belorusz főváros egyébként már önmagában rossz ómen, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: tavaly szeptemberben itt írták alá azt a tűzszüneti megállapodást, amelyet ténylegesen pár napnál tovább sem az orosz szakadárok, sem az ukrán hadsereg katonái nem tartottak be.

Ezek is érdekelhetnek