Megkésett ötlethalmaz?

LAPUNKBAN AZ UTÓBBI IDŐBEN többször bemutattunk olyan kistelepüléseket, ahol nem várnak a csodára, hanem kutatják a kitörési lehetőségeket. Olvasóink is adnak tippeket: Mezőhék egykori polgármestere, Halász Vince például a fűszerpaprika-termesztésben látja a falu felemelkedését.

Ország-világBorzák Tibor2015. 02. 26. csütörtök2015. 02. 26.

Kép: Mezőhék, 2015. február 11. Halász Vince Mezőhék korábbi polgármestere a településen. Fotó: Ujvári Sándor

Megkésett ötlethalmaz?
Mezőhék, 2015. február 11. Halász Vince Mezőhék korábbi polgármestere a településen. Fotó: Ujvári Sándor

Alig háromszáz lelkes falucska ma a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Mezőhék. Megmaradásáért és fejlődéséért állított össze „akciótervet” Halász Vince, aki tizenhat évig volt a falu polgármestere. Elképzeléseit a kertészeti kultúra felvirágoztatására építi, aminek a segítségével sokan kaphatnának munkalehetőséget.

A téeszidőkben csúcsformáját futotta a paprikaszárító üzem, ahol más zöldségféléket is feldolgoztak. A létesítmény kisebb fordulatszámon magántulajdonként ma is működik.

– Kalocsa és Szeged után Mezőhék Magyarország harmadik fűszerpaprika-termesztő és -feldolgozó körzetévé válhatna – állítja olvasónk. – De a piaci igényeket ismerve, szerintem érdemes lenne foglalkozni petrezselyem-levélzölddel, sárgarépával, zöldséggyökérrel, zellergumóval, vöröshagymával, spenóttal, céklával, paszternákkal is. Jelentős területeket lehetne hasznosítani, arról nem is beszélve, hogy éves szinten Mezőhéken és a környékén hányan juthatnának munkához. A jelenleginél sokkal nagyobb lehetőségek rejlenek a szárítóüzemben, ahol csupán tíz-tizenketten dolgoznak. A létszám nyolcvanra is nőhetne, ha fűszerpaprika-őrléssel és csomagolással bővítenék a profiljukat. Így teljessé válna a munkafolyamat, szezonon kívül pedig más zöldség-gyümölcs feldolgozását is vállalhatnák. A környező települések – Kétpó, Mesterszállás, Öcsöd – lakói is részt vehetnének a mezőhéki programban.

Az egykori polgármester a község határában található víztározó teljes felújítását is javasolja, hogy ne csak öntözésre használják, hanem kacsaés lúdtenyésztésre, valamint a horgászat mellett más szabadidős tevékenységre is. A takarmányszárítóra, a lucernaliszt-készítésre és a baromfitelepre vonatkozóan szintén akadnak ötletei, s kellene egy új piactér is. Halász Vince fórumot szeretne rendezni, ahol a lakosság, az önkormányzat és a szárítóüzem tulajdonosa bevonásával megvitathatnák a részleteket.

Mit szól mindehhez Fórizs Ágnes polgármester, aki harmadik ciklusban kormányoz a településen?

– Megkésett ötlethalmaz… – reagál a fentiekre a falu első embere. – A téesz megszűnésekor és a privatizáció során nagyobb lett volna az esélye a javaslatok megvalósításának. Ha az önkormányzat támogatná is a szárítóüzemmel kapcsolatos elképzeléseket, lépéseket nem tehetnénk az ügyben, hiszen magántulajdonról van szó. De ha felvetődne az ingatlan eladása, akkor sem tudnánk megvenni, mivel ilyesmire nincsenek anyagi forrásaink. Együttműködésre pedig senkit nem kötelezhetünk. Máskülönben: aki akar, az most is talál munkát Mezőhéken. Nemrég visszakerült az önkormányzathoz 32 hektár föld, amin fűszerpaprikát és petrezselymet fogunk termeszteni, hogy helyi alapanyagot kínálhassunk felvásárlásra.

A szárítóüzem székhelye a Bács-Kiskun megyei Sükösdön van. A Házi Arany Kft. ügyvezetője, Németh Balázs József érdeklődésünkre elmondta, hogy eddig még nem keresték meg a témában. Több telephelyet tartanak fenn, a mezőhéki esik legtávolabbra a központjuktól. Talán ezért is fordulhatott elő néhány éve, hogy mire észrevették, az ott dolgozók kipakolták a fél raktárt, rendőrségi ügy lett belőle. Érthetően megingott a bizalom, s mivel a fűszerpaprika- ágazat nem a legszebb napjait éli, nem terveznek profilbővítést Mezőhéken. Ennek dacára fejlesztettek: szennyvíztisztítót építettek és kiváltották a gáztüzelést.

– Elgondolkodunk a jövőn – zárja le mondandóját a tulajdonos. – Magunk is keressük a megoldást mezőhéki üzemünk sorsának rendezésére, a legjobbat akarjuk.

Ezek is érdekelhetnek