Nem találnánk ki, mi okozta a hibát: 'A községben sok libát nevelnek'

Ezt írtuk… (a Szabad Föld 10-20-30-40-50-60 évvel ezelőtti számaiban, február harmadik hetében)

Ország-világSZF-ajánló2015. 02. 26. csütörtök2015. 02. 26.
Nem találnánk ki, mi okozta a hibát: 'A községben sok libát nevelnek'

1955.
Sötétbe borult Tarpa: a százötven utcai lámpából jó, ha talán ötven világít. A miértre az áramszolgáltató Titász a következő választ küldte a méltatlankodó falusiaknak: „A községben sok libát nevelnek, amelyek hatalmas csoportokban repülnek végig a falun, eközben beleakadnak a villanyvezetékbe, ami rövidzárlatot okoz.” S azt javasolták: a tarpaiak vágják le libáik szárnyait. A Titász ezek szerint idegen – liba – tollakkal akar ékeskedni. Mi viszont azt javasolnánk, hogy a libák szárnyai helyett vágják rövidebbre a titászosok képzeletének csapongó szárnyait!

1965.
A 116-os őrház a vasút mentén, Lébény közelében van. Abban lakik Németh József feleségével, hat gyerekével. Egyik este a rádió recsegni kezdett, a házaspár ezen összeveszett, a nő a földhöz akarta vágni a készüléket, mire a férje megütötte, megrúgta. A hasán. Az asszony nyolc hónapos terhes volt a hetedik gyerekkel. Mindketten meghaltak. Most üres a ház. Az apa a börtönben, az anya a temetőben, a hat gyerek állami gondozásban. Mindez egy recsegő rádió miatt…

1975.
Jó tanács a Sportolj Velünk testedzési folyóiratból: „A teljes jógi légzéshez kilégzéssel kezdjük a gyakorlatot. Kilégzés után három nap szünetet tartunk, és csak ezután kezdjük el a teljes jogi belégzést.” Mi viszont azt tanácsoljuk az olvasóknak, hogy ezt ne csinálják. Bár, meglehet, a három napból valószínűleg csak az első két-három perc lenne a nehéz, de vélhetően még problémásabb lesz a három nap múlva kezdődő belégzési gyakorlat elvégzése…

1985.
Tavaly óta kedvetlen Törőcsik András (Törő, Kese, Kicsi), mert semmi nem történik külföldi szerződése ügyében. Pontosabban állandóan felreppennek hírek esetleges szerződéséről, de aztán a tárgyalások egy ponton rendre elakadnak. Ez a pont vélhetően Törőcsik ára. Az összeg természetesen nem nyilvános, de a mendemondák szerint valahol 250 és 500 ezer dollár között volna a reális összeg. Összehasonlításként: Nyilasi 300 ezerért ment Ausztriába, Esterházy Márton 250 ezerért Görögországba. Az biztos, hogy az időhúzás senkinek, de leginkább Törőnek rossz; legutóbb a svájci Lausanne kínált érte állítólag 120 ezret, de a tárgyalások velük is abbamaradtak.

1995.
A Népjóléti Minisztérium tavaly 303 810 veszélyeztetett gyereket tartott nyilván. Többnyire családban élnek, s többségüket a szüleik vagy más felnőttek eleve gyötrelemre szánnak. Tény, hogy az éhezéstől az elhanyagoltságtól kezdve a válogatott kínzásokig, az agyonverésig, a nemi erőszakig, a kislányok-kisfiúk lelki és fizikai tönkretételéig minden megtörténhet velük. Talán már az sem igaz, hogy a magzat legalább az anyaméhben még biztonságban van, hiszen élnek közöttünk már narkóhoz szoktatott csecsemők is.

2005.
A megyeszékhely nagyáruházában kiderült, hogy lopnak az alkalmazottak. (A vevőket olyan éberen figyelik, hogy ők gyanú felett állnak.) A vezető magánnyomozásba kezdett, de hasztalan. Ekkor felkeresett egy jósnőt, hogy ugyan vetné ki kártyán a bűnösök nevét. Az elismert szaktekintély meg is nevezett három alkalmazottat, akiket a főnök azonmód ki is rúgott. A jósnő csak abban tévedett, hogy nem nevezte meg negyedikként magát a főnököt is, ugyanis a történtek miatt azonnali hatállyal őt is kirúgták.

Ezek is érdekelhetnek