Nyelvlecke cukorbetegeknek

A Magyar Diabétesz Társaság közlése szerint az 1-es típusú diabéteszes gyermekek száma megduplázódott az elmúlt két évtizedben.

Ország-világ(p. e.)2015. 02. 03. kedd2015. 02. 03.

Kép: Changing Diabetes Bus szüröprogram-sorozat a Fogarasi úti Tesconál, 16 tonnás szürökamionnal, diabétesz cukorbetegség vércukorszint-mérés koleszterinszint vérnyomás orvosi konzultáció egészség betegség gyógyszer 2009.04.18. fotó: Németh András Péter

Nyelvlecke cukorbetegeknek
Changing Diabetes Bus szüröprogram-sorozat a Fogarasi úti Tesconál, 16 tonnás szürökamionnal, diabétesz cukorbetegség vércukorszint-mérés koleszterinszint vérnyomás orvosi konzultáció egészség betegség gyógyszer 2009.04.18. fotó: Németh András Péter

Az 1-es típusú cukorbetegségnél a hasnyálmirigy nem képes a szervezetbe jutó cukor lebontásához elegendő inzulint termelni. A vércukorszint normalizálásához a betegnek élethosszig tartó inzulinkezelésre van szüksége, és korlátoznia kell a szénhidrátfogyasztást. Sok szülő azonban nem veszi észre a tüneteket – figyelmeztet dr. Bibok György diabetológus, a Budai Endokrinközpont főorvosa. A betegség másik típusát korábban időskori cukorbetegség néven ismertük, ám mára egyre több fiatalnál jelenik meg, így inkább a 2-es típusú diabétesz elnevezést használják. Mindennek jórészt a szokások megváltozása: a mozgásszegény életmód, a sok szénhidrát az oka.

Fontos, hogy a család mielőbb felfigyeljen a kórra, ezért a világszerte zajló kampány a 4 T szabályára hívja fel a figyelmet:

Az angolul négy T-vel kezdődő tünetek a következők:

- Toilet, amikor a gyermek a szokásosnál többször használja a mosdót, a csecsemőknél gyakoribb pelenkaváltás szükséges, a korábban szobatiszta gyermek „visszaesik”.
- Thirsty, vagyis szomjúság: a gyerek a korábbinál több folyadékot fogyaszt, mégsem tudja csillapítani a szomjúságát.
- Tired, tehát fáradtság, kimerültség.
- Thinner, azaz a súlyvesztés is az 1-es típusú diabétesz gyakori jele.

A 2-es típusú cukorbetegség nem mutat ennyire tipikus tüneteket, ezért is fordulhat elő, hogy a diagnózisra gyakran csak a szövődmények megjelenésekor kerül sor.

Egyes becslések alapján 2025-re a diabétesz minden tizedik 20–70 év közötti embert érintheti hazánkban. A magas vércukorszint miatt kialakuló idegkárosodástól tíz cukorbeteg közül legalább három szenved. A gyermekkorban, fiatalkorban kezdődő 1-es típusú kór gyakorisága is növekszik, de a felnőttek és időskorúak diabétesze még inkább.

Hazánkban a becslések szerint 700-800 ezren szenvednek e bajban. Ezenkívül legalább ennyi embert érint a betegség kórmegelőző állapota, amiről ők még nem is tudhatnak. Vércukorszintméréssel sokat tehetünk az egészségünkért, s megelőzhetjük a szövődményeket.

Ezek is érdekelhetnek