Pajzán mérföldkövek - Korszakalkotó erotikus alkotások a filmvásznon

KIVÁLÓ ÜZLETI ÉRZÉKKEL a sziruptól csöpögő „Valentin-héten” mutatták be E. L. James erotikus bestsellerének filmváltozatát: A szürke árnyalatát 58 ország 9637 vásznán vetítették. Hála a reklámhadjáratnak, a húszpercnyi szadista szexjáték hírére dőltek a nézők a moziba. Pedig, többen is bizonygatjuk, születtek ennél nagyobb hatású, korszakalkotó érzéki művek!

Ország-világMunkatársainktól2015. 02. 22. vasárnap2015. 02. 22.
Pajzán mérföldkövek - Korszakalkotó erotikus alkotások a filmvásznon

Értetlenül kóválygok kifelé a moziból. Nem, nem A szürke ötven árnyalata sokkolt ennyire, csupán az első hétvége rekordnézőszáma. Az Elemi ösztön és a Zaklatás óta nem teljesített ilyen jól felnőtteknek szóló erotikus történet. Sajnos a gazdag, jó külsejű fiatal vállalkozó hálójába belekerülő és a szadista játékok pajkos partnerévé avanzsáló tündéri bölcsészlány banális sztorijában az alkotók nem feszegették az adódó kérdést a szabad akaratról: vajon birtokolhatunk-e egy embert a pénz, a szenvedély vagy a szerelem hatalmával? Persze felfoghatjuk úgy is, mint viszonylag ízléses köntösbe csomagolt oktatófilmet a kétes szexuális hobbik iránt rajongóknak – ami ez esetben még csak nem is súrolja az ember fantáziáját, másnapra egyszerűen kialussza. Fapados tanulság: korántsem minden vérforraló, ami meztelen.

Tavaly jelent meg Kelecsényi László Filmszextétika című könyve, amelyben mintegy kétszáz filmet tekint át a mozivászonra vitt szex témájában. Felidézi a leghíresebb művészeti alkotásokat és a botrányfilmeket is. Hogy van-e éles, jól megkülönböztethető határ a szex és a pornó között? Már csak azért is nehéz válaszolni, mert folyton mozog a határa annak, mit tartunk pornónak. A szerző egy amerikai bíró szellemes válaszát idézi: „Nem tudom, mi az, de ha látom, megmondom.”

A Balázs Béla-díjas filmtörténész kiáll a filmművészet szabadságharca mellett: a nemiség, a testi szerelem bemutatása ne legyen korlátok közé szorítva. Ugyanakkor nosztalgiával emlegeti a filmtörténet békeidejét, amikor a szerelem és a szexualitás még kéz a kézben járt, nem csak a filmvásznon. Amikor még legfeljebb kedves szerelmi háromszögek borzolták a nézői kedélyeket. Hogy mikor ért véget ez a békeidő? Akkor, amikor egy kórházi hulláról már az jutott a forgatókönyvírók és rendezők eszébe, hogy perverz filmhősök mit művelhetnének vele azonkívül, hogy eltemethetnék…

Témába vág annak az amerikai színész-rendezőnek a bölcselete, aki minden egyes filmjében „élve boncolta” a férfi-női testi-lelki kapcsolatokat. Szóval Woody Allen szerint két dolog fontos az életben: az egyik a szex, a másik meg egyáltalán nem lényeges.
(szg)

Ezek is érdekelhetnek