Sportnapló: A magyar csapat eredménye 'nagyot fog szólni'

A rövidpályás gyorskorcsolyázókat olykor felkapja a sportközvélemény, aztán jön a nyár, s el-elfeledkezik róluk. A sportág pedig egy-egy kiugró eredménnyel tesz róla, hogy újra és újra felhívja magára a figyelmet. Most éppen Knoch Viktor nyert – olimpiai és világbajnok előtt – Világkupa-versenyt 500 méteren, így előkelő helyet követelt magának a lapok híroldalain. A szakág makacs és következetes építkezése példaszerű sportéletünkben.

Ország-világPalágyi Béla2015. 02. 27. péntek2015. 02. 27.

Kép: Erzurum, 2015. február 15. Knoch Viktor (k) a férfi 500 méter döntőjében, a gyorskorcsolyázók világkupa-sorozatának törökországi állomásán Erzurumban 2015. február 15-én. (MTI/Anadolu/Ahmet Okatali), Fotó: Ahmet Okatali

Sportnapló: A magyar csapat eredménye 'nagyot fog szólni'
Erzurum, 2015. február 15. Knoch Viktor (k) a férfi 500 méter döntőjében, a gyorskorcsolyázók világkupa-sorozatának törökországi állomásán Erzurumban 2015. február 15-én. (MTI/Anadolu/Ahmet Okatali)
Fotó: Ahmet Okatali

A kiindulást illetően a szálak Jászberénybe vezetnek. Kezdhetnénk azzal, hogy a Jászság fővárosában a jég mindig is vonzotta a fiatalokat. Telente az Elefánti-tó jegét fiatalok lepték el, akadt köztük, aki szöges bakancsban, seprűvel kergette a cipőkrémesdobozt, ami a kor jégkorongjának számított. Amikor felépült a Lehel Hűtőgépgyár, lett jég a frizsiderben, no meg műjégpálya is épült a gyár udvarán. Az Európa-bajnok műkorcsolyázó Nagy testvérpár hölgy tagja, Mariann tanította a Maci óvodásokat a sportág alapelemeire, Koha Csaba vendéglős pedig jégkorongcsapatot verbuvált. Nem is akármilyet: a Lehel néhány orosz légióssal kiegészülve kupát és bajnokságot nyert. Aztán új tulajdonosa lett a hűtőgépgyárnak, bezárt a jégpálya, de a csúszkálás öröme megmaradt a fiatalokban.

S ismét akadt egy makacs vendéglátós vállalkozó, Darázs István, aki felvette az elejtett szálat, és a nyaranta görkorizó fiatalokat rávette a korcsolyázásra. Az élen az ő gyerekeivel, Péterrel és Rózával, majd a „szomszédlány” Huszár Erikával, s Belovai József lelkes testnevelő irányításával körözni kezdtek a hokipályák körül. Hogy hol? Ahol épp maradt hely, megesett, hogy Szlovákiába ugrottak át edzeni. Szerencséjük is volt, mert a Nemzetközi Szövetség 1998 táján karolta fel a sportágat, de idehaza is kerültek segítőik, így Telegdi Attila, Bánhidi Ákos. Aztán 2003-tól Yves Nadeau Kanadából, napjainkra pedig Csang Csing kínai edző hozta a fanatizmusát.

A „pionírok” közül Darázs Péter fogorvos lett, testvére, Rózsa jogot végez, Huszár Erika pedig, aki 4. lett a 2006-ban a torinói téli olimpián, Kanadába ment férjhez. Az ugyanott 5. Knoch Viktor, a 25 éves veterán köré új váltó szerveződött: Liu Shaolin Sándor, Burján Csaba és Béres Bence. Ők a 2018-as pjongcsangi olimpiára készülnek, ahol a magyar csapat eredménye „nagyot fog szólni”.

S addig? Jászberényben végre fedél kerül a városi műjégpálya fölé, mellette a kollégiumban kaphatnak helyet az edzőtáborba érkezők. A jeges sportolók számára az lehet Jászberény, ami a focistáknak a törökországi Belek. A lányoknál Heidum Bernadett és a váltó kvalifikálta magát a világbajnokságra.

Darázs Istvánnal akkor beszélgettem, mielőtt Oszakába, a junior világbajnokságra utazott ifjú kínai-magyar versenyzőjével. Éppen zajlott a debreceni diákolimpia, az utánpótlásról kérdeztem. A jászberényiek 24 versenyzővel indultak – azért csak ennyivel, mert többet nem enged a szabály. Íme, a sikersportág receptje: kell hozzá az egzisztenciát a szakmájában feladó makacs vállalkozó, hozzá jól megválasztott segítők – és a világhír nem marad el. A recept tehát adott, bárki kiválthatja.

Ezek is érdekelhetnek