Űznénk a telet! Ha csak a busókon múlik, korán jön a tavasz

A legenda szerint a sokácok – megunva a török rabigát – az éj leple alatt elindultak a Mohács-szigeti mocsárvilágból, csónakokkal keltek át a Dunán, hogy ijesztő álarcok mögé bújva, maguk készítette kereplőkkel űzzék el a babonás törököket.

Ország-világSZF-ajánló2015. 02. 06. péntek2015. 02. 06.
Űznénk a telet! Ha csak a busókon múlik, korán jön a tavasz

A busójárás tavaszváró-télűző ünnepét biztosan a sokácoknak köszönhetjük.  Idén Mohácson pedig minden eddiginél több maszkos vonul majd fel.
A Szabad Föld friss számában kedvcsinálót közlünk a február 12-e és 17-e közötti mohácsi forgatagról.

Néhány további ajánlatunk a február 6-i Szabad Földből:

 

Jöttek, láttak, raboltak
A II. világháború idején eltűnt magyar műkincsek javarészt nem nyugatra, hanem keletre kerültek. A németek és az oroszok egyaránt kész listákkal fosztogattak, ugyanis Hitler és Sztálin is múzeumot akart építeni. Vajon hány műtárgy esett áldozatul a XX. század történelmi viharainak? És vajon merre lehetnek az eltűnt kincsek? Még ha ismerjük is egyes műalkotások „lelőhelyét”, megkérdőjeleződhet a jogos tulajdonos kiléte.
Martos Gábor művészeti íróval, a MúzeumCafé főszerkesztőjével beszélgettünk.

 

Minket beletoltak a Dunába
Évtizedek óta megoldatlan a főváros szebb napokat megélt Római-partja, illetve a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelme. Ha katasztrófa történne, 470 hektár és 55 ezer ember élete, vagyona forogna kockán. Nincs hathatós védműrendszer, mobilgát kellene. Ezt szorgalmazzák a helyiek, és erre hajlik a fővárosi önkormányzat is, ám a napokban megszüntették az eddigi eljárást – és elölről kezdik az egészet.
Riportunk a Szabad Föld február 6-i számában.

 

Tokától bokáig
Még mindig olcsóbb élő állatot venni és „házilag leszúratni”, mint az üzletben megvásárolni a különböző húsárukat. Úgy tartják, hogy a böllér egyfajta polihisztora a hentesmesterségnek. Ám veszélyes foglalkozás is az övé: nem mindig könnyű a disznót a túlvilágra küldeni.
„Egy hatvancentis résen ugrott ki az ólból a malac, a sógorom meg uccu, utána, ráugrott, megmarkolta a fülét, és úgy lovagolt rajta. Lezúzták a kerítést, széttaposták a vetést, hiába üvöltöttem a sógornak, hogy engedje el, már bátor volt a pálinkától. Aztán a harmadik udvarkör után a disznó megfáradt, ott ugrottunk rá és szúrtuk meg a veteményes közepén” – meséli például egy főváros környéki faluban lakó hentes.
Összeállítás a böllérek tudományáról, a disznóvágásról a friss Szabad Földben.

 

Pénzt hozhat az újság! - Előfizetőink ma újabb kuponokat kaptak: 4X20% SPAR-KEDVEZMÉNY

Folytatódik, és egészen 2015. november 15-ig tart a Szabad Föld Előfizetői Programja. Az előfizetésüket fenntartó, illetve új előfizető olvasóink nagy értékű kuponokat találnak a számukra kézbesített lapban.
A 20%-os kedvezménykuponokat ma megjelent, február 6-i lapszámunkban találják meg előfizetőink. A következő 1000 forintos kedvezménykupont február 20-ai lapszámunkban juttatjuk el előfizetőinkhez!
Érdemes most is előfizetni, a program az év végéig tart!

Előző lapszámainkban és honlapunkon (Szabad Föld és a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. közös akciója a Szabad Föld előfizetőinek) részleteket talál a programról.

A leggyakoribb kérdések előfizetői programunkról:
Hol találom meg a hozzám legközelebb eső SPAR üzletet? - Meddig érvényesek a kuponok? -  15000 forint felett vásároltam, egyszerre két 1000 forintos kupont is beválthatok? -  Vehetek műszaki cikket is az 1000 forintos kedvezménykuponokkal? - A 20% kedvezménykupon gyűjtőkartonra is vonatkozik? - Hány kiló húst vehetek egyszerre, hogy érvényes legyen a 20%-os kedvezménykupon? - Összegyűrődött, megsérült a kuponom, elfogadják? - SuperShop-pontot kapok azon termékek után, ahol igénybe veszem a 20%-os kedvezménykupont? - Egyszerre használhatom a kétféle kupont? - A négy darab 20%-os kupon csak egyszerre használható fel?

Az előfizetéssel kapcsolatos kérdések pedig:
Meddig tart a Szabad Föld Előfizetői Program? -  Szabad Föld-előfizető vagyok, hogy kapom meg a kuponokat? - Nem fog elveszni a kuponom? - Átruházhatóak a kuponok? - A kuponok érvényességéhez szükséges az előfizetést igazoló nyugta? - Szabad Föld-előfizetésem van, mikor jár a kedvezmény? - Ha most fizetek elő Szabad Földre, akkor is részt veszek
az Előfizetői Programban?

Ezek is érdekelhetnek