V. Miklós a forgalomból kivonva - újra béke lett

Bűnről bűnre: Kiűzetés a paradicsomból. - Jászberényben a Neszűr nevű kertes zöld sziget a város pihenőparkjának számított. A hűtő- és az aprítógépgyár, a ktsz-ek dolgozói alig várták a hétvégét, hogy néhány sornyi szőlőbirtokukat, a kiskertjüket gondozgathassák. Előbb-utóbb a legtöbb tulajdonos vityillót is épített a kertje végébe, az alapanyag legtöbbször kijött a munkahelyi hasznosítható hulladékból. Ősszel igazi szüreti hangulat uralkodott a Neszűrben, a kevéske szőlő leszedéséhez is járt a bográcsban rotyogtatott birkapörkölt. Az elgereblyézett kiskertek útjaiból ki lehetett olvasni, ha valami hívatlan vendég levett egy-két paprikát, paradicsomot.

Ország-világPalágyi Béla2015. 02. 19. csütörtök2015. 02. 19.
V. Miklós a forgalomból kivonva - újra béke lett

Csend, nyugalom, békesség honolt a város gyümölcsösében – aztán Neszűr egyre gyakrabban bukkant fel a bűnügyi tudósításokban. Akik a szőlőtőkéket ültették, lassan kihaltak, az utódok pedig más útját keresték a boldogulásnak, mint hogy a néhány gyümölcsfáról, a tenyérnyi kiskertből lássák el a háztartásukat. Új honfoglalók érkeztek a komfort nélküli, olcsó fenntartású házikókba: volt, aki megvásárolta a fedelet a feje fölé, s akadt, aki egyszerűen leverte a lakatot.

A húszéves V. Miklós már a „zöld övezetben” született, nevelőintézetben meg itt-ott élte fiatal életét, míg végül hazatért. Megjelenését lopások jelezték, majd beindult: téglával beverte a házak ablakait, két kisebb lakot pedig felgyújtott. Aki ebből sem értett, annak beleüvöltötte az éjszakába: „Megjött a Neszűr réme, reszkessen mindenki!”

A rendőrök az egész hobbitelepet végigjárták, végül ráakadtak a keresett legényre: a dűlőutak lezárásával sikerült elkapni, bevitték a Jászberényi Rendőrkapitányságra. Ott a „rém” már szerényebbé vált, tagadott mindent, ám a bizonyítékok ellene vallottak. Közveszélyokozás, lopás bűntettének megalapozott gyanúja miatt indult ellene eljárás, aminek a végét előzetes letartóztatásban várja ki.

A Lehel Hűtőgépgyár egykori pihenőbázisának összképe ma sem riasztó. A szőlőkön túl villanyfényes teniszpályával és megnyugtató közbiztonsággal elegáns szálloda üzemel. A Neszűr város felőli végén pedig a korábbi generáció szerény örökségét vették birtokba az új, kispénzű honfoglalók. A térségben lakók azt mondják: mostanában csendes a tájék, s amióta V. Miklóst kivonták a forgalomból, bűnesetről nem érkezett bejelentés.