Állt a bál még egy szeg beveréséért is - Harmadjára eladják?

Ebből annyi igaz, hogy a felszámolás alatt álló épületet március 10-től ismét megpályáztatták. Most akár 300 millióért is megvehető, bár köztudomású, hogy a tetemes jelzáloggal is terhelt szálló befejezésére még legalább 2 milliárdot kellene költeni. Az első pályázatra jelentkező se volt, a másodikra a kiírt árhoz képest jóval szerényebb ajánlat jött, a felszámolással megbízott záhonyi cég, a Prudence Profit Controll Kft. biztosa viszont ezúttal bizakodó.

Ország-világK. G.2015. 03. 18. szerda2015. 03. 18.
 Állt a bál még egy szeg beveréséért is - Harmadjára eladják?

A már régóta üresen omladozó Avas szállót 1997-ben még az előző városvezetés önkormányzatától vette meg a MultiCasa Consulting Kft., s a szerződésben kötelezettséget vállalt, hogy 1999. december 31-ig felújítja. A cégtulajdonos Luterán Lászlónak határozott elképzelése volt, miként újítaná fel, ám ennek elkezdésekor nem számolt azzal, hogy 2004-ben műemléki védettséget kap az egész belváros, benne a szálló is, s ezzel az építési jogkör gyakorlója az örökségvédelmi hivatal lett. Az önkormányzat 2005- ben beperelte a céget, hogy visszaszerezze a szállót, de a pert szüneteltették, mert a tulajdonos elkezdte a felújítást.

Majd a munkálatokat, amelyek az örökségvédelmi hivatal folyamatos ellenőrzésével, jóváhagyásával folytak, a hivatal 2009-ben leállította, mert „a kivitelező eltért az általuk engedélyezett tervtől”. A MultiCasa fellebbezett, de attól kezdve a hivatal és a tulajdonos között állt a bál még egy szeg beveréséért is. Majd a munka két évre megszűnt, közben a bank felmondta a kölcsönszerződést Luterán Lászlónak, aki újat kötni már nem tudott a gazdasági válság küszöbén, s 2010 tavaszán a felújítás végleg leállt. Miskolc önkormányzata ismét pert indított, hogy „vállalás nem teljesítése miatt eláll az 1997-es adásvételi szerződéstől”. De a MultiCasa addigra csaknem egymilliárd forintnyi munkát végzett a szállón, így az épület akkori forgalmi értékét 700 millióra becsülték. Ennyit kért volna az örökségvédelmi harcba belefáradt tulajdonos a várostól. A város felszámolási eljárást indított a MultiCasa ellen, amelynek tulajdonosa tavaly ősszel váratlanul meghalt. Hab a tortán, hogy az elmúlt két évben Miskolc két művészeti szakközépiskolájának diákjai a műemlékvédelmi hivatal engedélyével dolgozgattak tovább az épületen, ablakaira helyi képzőművészek festményei kerültek, így a külcsín máris tetszetősebb lett.

S hogy mi lesz a belbeccsel, talán most eldől. Ki veszi meg, és mik a tervei? A felszámoló cég biztosan állítja: aki változatlanul szállodában gondolkodik, aligha szabadul a műemléki feltételek mókuskerekéből.

Szállodai szakértők szerint sok Avas szállóhoz hasonló épület akad az országban, de egyik átalakítását sem nehezítette olyan mértékben az örökségvédelem, mint Miskolcon. A város szóvivője, Koczák Szilvia lapunk kérdésére, benyújtanak-e a szállóra pályázatot, csak annyit válaszolt, hogy nincs válaszuk.

Ezek is érdekelhetnek