'Az elvtársnő szemtelen levelét megkaptuk'

Ezt írtuk... (március harmadik hetében) a Szabad Föld 10, 20, 20, 40, 50 és 60 évvel ezelőtti számaiban.

Ország-világSZF-ajánló2015. 03. 26. csütörtök2015. 03. 26.
'Az elvtársnő szemtelen levelét megkaptuk'

1955.
Fekécs Andrásné endrődi olvasónk februárban türelmetlen hangú levelet írt a Mezőgazdasági Vízi Építő Vállalatnak, hogy még mindig nem kapta meg a november óta esedékes családi pótlékot, pedig szüksége lenne arra a 360 forintra. Levelére Vasadi János gépcsoportvezető válaszolt, imigyen: „Az elvtársnő minősíthetetlen hangú, szemtelen levelét megkaptuk. Csak azért válaszolunk, hogy felhívjuk az elvtársnő figyelmét: az állami szektorral ilyen hangon levelezni nem lehet. Tudomására hozzuk, hogy Ön ellen, a levél miatt, büntető feljelentést teszünk.” Vasadi János bizonyára úgy gondolja, hogy „az állami szektor” – ő maga. Azonban az ilyen fenyegetőzéssel sem lehet takargatni a hanyag ügyintézést!

1965.
Vízre szálltak a halászok. Az idén a Tisza be sem állt, bezzeg tavaly ilyenkor még csak gondolni sem lehetett az indulásra, olyan vastag volt a jég. A nemes halak tápláléka a tiszavirág álcája, a kérész. Ez azonban pusztulóban van. Tíz éve még olyan tiszavirágzás volt, hogy a vizet sem lehetett látni, most azonban kilométerszám nincs kérész. A nemes halak ezért kimennek a vízből, maradnak a keszegek, amiknek így nincs ellensége. Jó, hát a sült keszeg sem rossz…

1975.
A nagyközség egyik kapuján gyászjelentés: életének 75. évében elhunyt X. Y. iskolaszolga. Szíven ütött ez a szó: iskolaszolga. Lehetséges, hogy a jó öreg pedellus vagy inkább hivatalsegéd élete végéig a szolgaság hitében élt és dolgozott, és soha nem tudta meg, hogy Magyarországon immár 30 éve nincsen szolgaság? Remélem, nem így volt. A kegyelet adminisztrátorai mindenesetre lehettek volna kegyeletesebbek.

1985.
Kalandos út után kerültek vissza a Nemzeti Múzeumba az Esterházy-kincsek. A 47 értékes ötvöstárgyat 1947-ben egy osztrák határ közeli községben találták meg, földbe ásva, egy vasládában. A kincseket a Nemzeti Múzeumban állították ki, innen azonban 1948-ban ellopták. Az egyik tettest a kincsekkel az osztrákok még abban az évben elfogták, de a tárgyakat, az akkori törvényeiknek megfelelően, nem adhatták vissza a magyaroknak. Azonban a két ország egyre javuló jó viszonyának köszönhetően, a műkincsek idén januárban ismét visszatértek Magyarországra, s hamarosan újra láthatjuk azokat.

1995.
Rendszeresen figyelem az egyre siralmasabb statisztikákat. Ha igaz, hogy egy átlagos magyar kereset alig több 30 ezer forintnál, akkor honnan a rengeteg új autó, miből futja honfitársainknak százezres külföldi utakra, s hogyan lehet, hogy immár kaliforniai áron is működik a hazai ingatlanpiac? A válasz nyilvánvaló: a legális mellett bizonyára van egy annál is nagyobb lehetőségekkel kecsegtető másik gazdaság is.

2005.
Szelektív tenyésztéssel 10-15 kutyageneráció alatt valóban beszélő kutyák „állíthatók elő”. Úgy tűnik, a kutya most van azon a határon, ahol az ember állt közvetlenül a beszéd megjelenése előtt. Az emberi nyelvet a kommunikációs kényszer alakította ki, közölni akartak valami fontos üzenetet. Kísérletek igazolják, hogy a kutya spekulál azon, a gazdája érti-e őt. S ha úgy látja, nem, másként próbálkozik. Négylábú társunk tehát gondolkodik azon, hogy mi van az ember fejében. Az embernél is így kezdődött a beszéd…
(Csányi Vilmos etológusprofesszor)

Ezek is érdekelhetnek