Az Iszlám Állam 'sima ügy'? Nagy tévedés

Barack Obama amerikai elnök tavaly szeptemberben egy tévés beszédében azt állította, hogy az Iszlám Állam „egyszerű terrorszervezet, sima ügy”. Nagyot tévedett. Az Irak és Szíria területén kikiáltott kalifátust nemzetközi koalíció bombázza hónapok óta. Az akció tehetetlenségéről árulkodik, hogy Franciaország bevetette hétfőn Charles de Gaulle repülőgép-hordozó hajóját a nemzetközi koalíció iraki műveleteiben. A Foreign Affairs elemzése alapján összegyűjtöttük, miben is tér el az Iszlám Állam elődjeitől, illetve a többi társszervezettől.

Ország-világM. M.2015. 03. 06. péntek2015. 03. 06.

Kép: A picture taken from behind the window of the catapult control room shows a flight deck catapult engineer running for cover as a French Navy Hawkeye reconnaissance plane prepares to take off from the aircraft carrier Charles de Gaulle operating in the Gulf on February 24, 2015. The French aircraft carrier, with 12 Rafale and nine Super Etendard fighters, will spend eight weeks in the Gulf working alongside the USS Carl Vinson, significantly increasing France's regional air capabilities for operations against the Islamic State jihadist group that seized control of large parts of Syria and Iraq. AFP PHOTO / PATRICK BAZ, Fotó: PATRICK BAZ

Az Iszlám Állam 'sima ügy'? Nagy tévedés
A picture taken from behind the window of the catapult control room shows a flight deck catapult engineer running for cover as a French Navy Hawkeye reconnaissance plane prepares to take off from the aircraft carrier Charles de Gaulle operating in the Gulf on February 24, 2015. The French aircraft carrier, with 12 Rafale and nine Super Etendard fighters, will spend eight weeks in the Gulf working alongside the USS Carl Vinson, significantly increasing France's regional air capabilities for operations against the Islamic State jihadist group that seized control of large parts of Syria and Iraq. AFP PHOTO / PATRICK BAZ
Fotó: PATRICK BAZ

ÁLLAM AZ ÁLLAMBAN. Az al-Kaidához hasonló, néhány száz tagot számláló hagyományos terrorszervezetek fő küldetése a civilek elleni támadások, nem törekszenek saját terület megszerzésére és nem szállnak szembe közvetlenül katonai erőkkel. Az IÁ ezzel szemben már mintegy 30 000 fős, jól szervezett és a végsőkig elszánt zsoldos hadsereget tudhat maga mögött. Jelentős – olajkészletei miatt értékes – területeket szerzett Irak és Szíria területén, főleg haderejének köszönhetően. Profi módon bánik az online médiával, saját infrastruktúrát épített ki, és valójában egy „államapparátussal” rendelkező, hagyományos hadserege által vezérelt pszeudoállam.

VISSZA A KÖZÉPKORBA. Az Iszlám Állam terjeszkedésével a célok és szándékok mind egyértelműbbekké váltak. Az al-Kaida a világi szabályok ellenében az egész muszlim közösség mozgósítását tűzte zászlajára. Az Iszlám Államnak ez már kevés, elsődleges célja a területi kontrollal párosítva egy tisztán szunnita iszlám állam felállítása a saría (iszlám vallásjog) legvéresebb értelmezése szerint. Az egykor a nyugati hatalmak által a XX. században kreált határok mielőbbi eltörlésére törekszik a Közép-Keleten. Önmagát az egyetlen lehetséges vallási, politikai és katonai hatalomként határozza meg a világ muszlim közössége számára.

PÉNZ, PÉNZ, PÉNZ. Az Iszlám Állam üzleti modellje korábban elképzelhetetlen volt a „társszervezetek” esetében, amelyek főképp a mecsetek által beszedett, zakátnak nevezett adóból, az alapítványokba befolyt összegekből vagy az uralkodó családok felajánlásaiból tartották fenn magukat. Az IÁ ezzel szemben saját, önellátó gazdaságot épített ki, köszönhetően annak, hogy 2012-ben Szíria keleti részén kulcsfontosságú olajkutakat foglaltak el. Mára becslések szerint az IÁ ellenőrzi az ország olajkészleteinek 60 százalékát. Ezenkívül katonái tavaly nyáron Irakban is elfoglaltak 7 olajkutat. A kitermelt nyersanyagot a feketepiacon értékesítik, ebből 1–3 millió dollár folyik a kasszába.