Ez már hidegháború! Putyin amint előkerült, nekilátott

Újból megjelent a nyilvánosság előtt 11 napos talányos távolmaradás után Vlagyimir Putyin.

Ország-világM. M.2015. 03. 20. péntek2015. 03. 20.

Kép: Moszkva, 2015. március 16. Vlagyimir Putyin orosz elnökről készült képet visz egy Majdan-ellenes aktivista Moszkvában, ahol szabadtéri kiállítás nyílik a Krím Oroszországhoz csatolásának első évfordulója alkalmából 2015. március 16-án. (MTI/EPA/Jurij Kocsetkov), Fotó: Jurij Kocsetkov

Ez már hidegháború! Putyin amint előkerült, nekilátott
Moszkva, 2015. március 16. Vlagyimir Putyin orosz elnökről készült képet visz egy Majdan-ellenes aktivista Moszkvában, ahol szabadtéri kiállítás nyílik a Krím Oroszországhoz csatolásának első évfordulója alkalmából 2015. március 16-án. (MTI/EPA/Jurij Kocsetkov)
Fotó: Jurij Kocsetkov

Kirgiz kollégáját fogadta a Szentpétervár közeli Sztrelnában található rezidenciáján, bár érkezését még órákkal a találkozó előtt sem tudta senki biztosan. Mint ahogy azt sem, mi is volt a hiányzás valódi oka: egy svájci klinikán levezényelt gyerekszületés, gyógyíthatatlan rákbetegség és hatalmát megdöntő összeesküvés egyaránt szerepelt a találgatások közt és a képzelt kívánságlistán.

„Unalmas lenne pletykák nélkül az élet” – jegyezte meg a betegségéről szóló híresztelésekkel kapcsolatosan az orosz elnök, aki kirgiz vendégét, Almazbek Atambajev elnököt még meg is kocsikáztatta.

A főnökkel cinkos titkolózás tőle szokatlan poénokra késztette a hétköznapokban egyébként szürke eminenciást. „Mindenki látta a lebénult, tábornokok által elrabolt elnököt? Épp most tért vissza Svájcból, ahol egy szülést vezetett le” – tréfálkozott az újságírókkal Dmitrij Peszkov az orosz elnök és Almazbek Atambajev tárgyalása után. A szóvivő az egyik külföldi újságíró kérdésére, járt-e külföldi orvos Putyinnál, azt válaszolta: „Igen, az orvos is azok között a tábornokok között volt, akik elrabolták az elnököt.” A hétfő reggel óta tartó, háborús készülődésre hajazó folytatás azonban korántsem ilyen derűt keltő. Az elnök eltűnésének valódi oka az északi flotta hadi készülődésével függhet össze.

Ezek is érdekelhetnek