Jogi esetek: Barátnőből zsaroló

A férfit úgy vették fel a munkakörébe, hogy elhallgatta kisebb mértékű munkaképesség-csökkenését. A feladatát évekig hibátlanul ellátta, az üzemorvos sem talált az állapotában kivetnivalót.

Ország-világDr. Tanács Gábor2015. 03. 12. csütörtök2015. 03. 12.
Jogi esetek: Barátnőből zsaroló

Erről tudott a barátnője is, akivel aztán egy anyagi természetű vita miatt megromlott a kapcsolatuk. A volt élettárs nem tudott beletörődni abba, hogy elváltak útjaik, és ezért telefonon hívogatta a férfit, állandóan üzengetett neki az interneten és SMS-ben is. Miután ez nem használt, taktikát váltott, s azzal kezdte fenyegetni, hogy ha nem fizeti meg azt az összeget, ami a nő szerint jár neki, akkor elárulja a munkahelyén, hogy hazudott a munkaalkalmassági vizsgálaton. Olvasónk azt kérdezte, hogy mindez zaklatás vagy zsarolás-e, s mit tehet ellene?

A zaklatást az követi el, aki azért, hogy mást megfélemlítsen, vagy a magánéletébe, illetőleg mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozzon, rendszeresen vagy tartósan háborgatja, különösen, ha az illetővel annak akarata ellenére rendszeresen – telekommunikációs eszköz útján vagy személyesen – kapcsolatteremtésre törekszik. Ez nyilvánvalóan megáll ebben az esetben, de a lényeg a részletekben van. Az egyik, hogy a zaklatás miatt magánvádas eljárást kell indítani, vagyis nem a rendőrség fog nyomozni és bizonyítékot gyűjteni, továbbá nem az ügyészség emel vádat, hanem mindkét feladat a sértettre marad. Tehát ha nincs kellő mennyiségű bizonyíték – például lementett üzenetek –, akkor akár neki se fogjunk. Ráadásul a zaklatás úgynevezett szubszidiárius bűncselekmény: csak akkor büntetendő, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg.

De a mi esetünkben van súlyosabb is: a zsarolás, amit az követ el, aki mást anyagi haszonszerzési célból erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, s ebből a sértettnek anyagi hátránya származik. A bűncselekmény akkor valósul meg, ha az áldozat megteszi, amit a zsaroló kér, és elszenvedi a vagyoni hátrányt – viszont a fenyegetés közlése már kísérlet, ami pont olyan súlyosan büntetendő, mint a befejezett bűncselekmény. Ugyanakkor ebben a helyzetben sem érdemes csodát várni a rendőrségtől: ha nincsenek bizonyítékaink arról, hogy mivel fenyegettek minket, akkor nem valószínű, hogy elítélik a zsarolót.

Vagyis a kérdésre az a válasz, hogy igen, ez zaklatás és zsarolás, de csak akkor érdemes emiatt feljelentést tenni, ha bizonyítható az igazunk.

Ezek is érdekelhetnek