Van egy történetünk: Ha szeretjük az állatunkat...

Rovatunkban ezúttal három színes hírt talál: Cicamatuzsálem - Anyám tyúkja - Aranyhal a műtőben.

Ország-világU. Á.2015. 03. 25. szerda2015. 03. 25.
Van egy történetünk: Ha szeretjük az állatunkat...

CICAMATUZSÁLEM. Most már hivatalosan is a világ legidősebb macskája Tiffany: a múlt héten ünnepelte a 27. életévét. Az 1988-ban született amerikai macskalány emberi évben mérve 125 éves, ennek ellenére kiváló fizikai állapotnak örvend. A gazdája, Sharon Voorhees – aki annak idején 2500 forintnyi dollárért vette a kölyköt – elbeszélése szerint a cicus a mai napig rendesen eszik, iszik, és szívesen sétál. Sem életmódjában, sem étrendjében soha nem volt semmi különleges, a gazdi szerint a sok-sok szeretet élteti ilyen sokáig.

ANYÁM TYÚKJA. Nem csak kutya- és macskatulajdonosok tesznek meg mindent házi kedvencükért. Ha egy tyúk befészkeli magát a gazdája szívébe, akkor „a kiskirály sem él jobban”. A brit Jean Hull hat hónapja kezelteti tyúkját, Rosie-t egy rókatámadás után. A baromfi madárgyógytornászhoz jár, aki szárny- és láb-, valamint nyújtógyakorlatokat vezényel az egyre jobb formába lendülő tyúknak. Rosie-t a gyógyulásban alighanem az a felismerés is vezérli, hogy bizonyára nem végzi a levesesfazékban.

ARANYHAL A MŰTŐBEN. Hiába, a briteknél nincs a földön állatkedvelőbb nép. Háromszáz fontot (azaz több mint százezer forintot) fizetett az állatorvosnak egy angol akvarista, hogy megműtse felfúvódástól és szorulástól szenvedő aranyhalát. A norfolki állatklinikán ötvenperces operációval távolították el a mindössze ötcentis kedvenc hasából azt a két cisztát, ami miatt képtelen volt üríteni. Bár maga a műtét nem nehéz, ám az altatás igencsak bonyolult eljárás egy alig háromdekás beteg esetében. A beavatkozás nélkül az állat előbb-utóbb elpusztult volna, ámbár ez a fajta amúgy sem él tovább három évnél. Viszont ezt a példányt különösen kedvelheti a gazdája, hogy ennyi pénzt fizetett a megmentéséért – egy fontért kaphatott volna másikat…

Ezek is érdekelhetnek