Zöldül a torony

Gustave Eiffel biztosan megkönnyezné azt a fejlesztést, amit a cége tervezte és róla elnevezett tornyon hajtottak végre nemrég: az önellátás nevében ugyanis szélturbinákat szereltek fel Párizs büszkeségére.

Ország-világ (farkas)2015. 03. 18. szerda2015. 03. 18.
Zöldül a torony

Elsőre furcsának tűnhet az Eiffel-torony és a forgólapát hibridjének gondolata, de az igazság az, hogy a turbinák esztétikailag semmilyen kihatással nincsenek a fémtoronyra. Távolról a két áramtermelő szerkezet nem is látható, de a közeli szemlélőnek is igen figyelmesnek kell lennie, ha a turbinákat és azok lapátjait szeretné felfedezni: az „új” elemeket toronybarnára mázolták, így tökéletesen beilleszkednek az építmény „vascsipkéjébe”.

A két szélturbina rögzítése egy átfogóbb terv keretében történt, ugyanis Párizs és a kerületek vezetése egyre inkább törekszik a megújuló energiák felhasználására és a minél kisebb környezetterhelésre. Ennek keretében az Eiffel-torony 57 méter magasságban fekvő első szintjét tavaly teljesen felújították és átalakították – többek közt átlátszó üveglapra cserélték a padlózat egyes részeit, megújult a luxusétterem és az üzletek, a bejárást hozzáférhetővé tették mozgáskorlátozottak számára is. S mivel a tornyot üzemeltető társaság az építmény energiaellátását is modernizálni akarta, ezért került sor a generátorok beszerelésére: az általuk termelt energia képes kielégíteni az alsó szint helyiségeinek áramszükségletét.

A turbinákat mintegy 130 méteres magasságban szerelték a toronyba – minden darabot külön kötéllel húztak fel a megfelelő helyre, majd ott összeszerelték az egyenként hét és fél mázsás gépezeteket. Az évente több mint 10 ezer kWh elektromos energia termelésére képes turbinák lapátjai különleges kiképzésűek, a mezei áramfejlesztők óriáslapátjaitól eltérően csak kis területen pörögnek.

Tehát nagyon zöldek – még ha barnára festik is mindet…

Ezek is érdekelhetnek