Kis ország, nagy álom

Felsőtufa – így lehetne lefordítani Gornja Siga nevét. Ez egy nagyjából hét négyzetkilométeres félsziget a Duna mellett, Horvátország és Szerbia között. Érdekessége, hogy miközben a délszláv háború után annyi évvel még mindig vannak határviták az említett két jugoszláv utódállam között, Felsőtufára egyik ország sem tartott igényt. Pedig legalább két ház is áll a földnyelven…

Ország-világ(kas)2015. 04. 27. hétfő2015. 04. 27.
Kis ország, nagy álom

Aztán úgy két hete egy cseh aktivista, Vít Jedlička e senki földjén saját államot alapított, amelyet Liberland Szabad Köztársaságnak keresztelt el. Országában – mondja – a tisztességes emberek úgy érvényesülhetnek, hogy az állam nem keseríti felesleges szabályokkal az életüket. Liberland saját zászlóval és címerrel is rendelkezik, mottója pedig: „Élni és élni hagyni”.

Egy komoly mikronemzet. Nem mint a brit partok közelében, egy régi tengeri ágyúplatformon alapított Sealand hercegség, amelyért időnként civil biztonságiak küzdenek meg némi zsold ellenében. Sem mint a Rózsák-szigeti Köztársaság, amely hasonló platformon létezett egy ideig, mígnem adóelkerülés miatt szétlőtte az olasz haditengerészet.

Liberlandi állampolgárságért bárki folyamodhat. Csábító az ötlet – említettem, hogy adók nem lesznek kivetve? Mit számít, hogy közben kiderült: az alapító egy szélsőjobbos figura, aki a sajtóban a hely kiválasztását a „szláv kölcsönösséggel” indokolta – ez mostanában a Kreml egyik jelmondata; mily érdekes e vegyület…

És persze az se tántorítson el senkit, hogy a horvát rendőrök bárkit elzavarnak onnan, mielőtt annyit mondana: bikkmakk. Vagy annyit: liberland. Vagy akármit.

Ezek is érdekelhetnek