Tízméternyi történelem

Meglehet, Szeged legrégebbi egyházi régészeti lelete veszett oda a dóm felújításánál. A felelősök állítják, mindent megtettek ennek elkerülésére. Hétfőn délelőtt nem sokan mozognak a Dóm téren, sem járókelők, sem munkások – utóbbiakból legfeljebb tízet, ha látni. Építőanyag és számos más kellék viszont bőven felsorakozik a Fogadalmi templom előtti hosszúkás gödör körül, mutatva: van még itt tennivaló.

Ország-világK. F.2015. 04. 27. hétfő2015. 04. 27.

Kép: dóm szobor felújítás építkezés szeged, Fotó: Üveges Zsolt

Tízméternyi történelem
dóm szobor felújítás építkezés szeged
Fotó: Üveges Zsolt

A gödör szélén a Dömötör-torony, Szeged legidősebb, XI. századi alapokon nyugvó építménye szakszerűen körbe van állványozva. Előbbutóbb dolgozni is fognak valakik a pallókon – a tervek szerint a beruházás keretén belül helyre kell állítani és látogathatóvá kell tenni a torony belső terét is.

Az említett gödör és a benne folyó munkálatok megosztják a régészeket, az egyházat, illetve a hatóságokat.

Szeged legkorábbi egyházi régészeti maradványainak elpusztítását hozta a Dóm téri kétmilliárdos, turisztikai célú felújítás, amelynek gazdája a Szeged–Csanádi Egyházmegye – vetette fel régészek egy csoportja. 2014 júniusa és decembere között a feltárás során több lelet is napvilágra került. Egyrészt az egy évszázada lebontott Szent Demeter-templom különböző korszakokból ránk maradt falmaradványai, valamint a templom körüli középkori temető egy részlete. A templommaradvány a majdani látogatóközpontban lesz látható.

Eddig ez rendben is lenne, de, és ezt fájlalják a régészek, elmaradt az utolsó pillanatban előkerült maradvány feltárása vagy legalább visszatemetése.

Egy független, bizonyára a Demeter-templom előtti korból való épület mintegy 10 méteres falszakaszáról van szó. A fal sorsáról a Csongrád Megyei Kormányhivatal döntött. Közleményük szerint tekintettel voltak mind a régészeti, mind a műemlékvédelmi szempontokra, és mindvégig az érvényes jogszabályok betűje szerint jártak el, amikor hozzájárultak a faldarab felszámolásához.

Ezek is érdekelhetnek