Azt hisszük, jobb, ha nem tudjuk? - Beteges elégedettség

Növekszik a rosszindulatú, daganatos megbetegedések száma, ennek ellenére többségünk kielégítőnek tartja egészségi állapotát. A tudatlanság boldogít?

Ország-világBiczó Henriett2015. 05. 11. hétfő2015. 05. 11.

Kép: Woman Waiting in Examination Room --- Image by © Sebastian Pfuetze/Corbis, Fotó: Sebastian Pfuetze

Woman Waiting in Examination Room
Woman Waiting in Examination Room --- Image by © Sebastian Pfuetze/Corbis
Fotó: Sebastian Pfuetze

A rákbetegek száma ma Magyarországon 300 ezerre tehető, miközben évente több mint 65 ezer új megbetegedést regisztrálnak. Magyarország a népességhez viszonyítva világelső a tüdőrák, a vastag- és végbélrák okozta elhalálozásban, az emlőrák pedig a nőknél a leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegség. A megbetegedések növekvő számával párhuzamosan viszont egyre többen gyógyulnak ki a daganatos kórból. Bodnár Ágnes, a Rákbetegek Országos Szervezetének elnökségi tagja hangsúlyozta, hogy sokkal többen is túlélhetnék a daganatos betegségeket, ha az emberek egészségesebben élnének, és főleg, ha elmennének a szűrővizsgálatokra.

Ezen adatok tükrében igencsak meglepő a KSH legújabb felmérése, amely szerint a felnőtt magyar lakosság 89 százaléka elégedett az egészségi állapotával, vagy legalábbis kielégítőnek tartja, az egészségügyi ellátásokkal pedig a túlnyomó többség elégedett.

A pozitív megítélés ellenére a kutatásból kiderült, hogy jelentős azoknak az aránya, akik valamilyen betegséggel küzdenek, krónikus betegségről a megkérdezettek 55 százaléka számolt be. Kiemelkedő a magas vérnyomás (31 százalék), valamint más szív- és érrendszeri betegségek, a mozgásszervi betegségek – különösen a hát- és gerincfájás (21 százalék), az ízületi kopás (17 százalék) – és az anyagcsere-betegségek (például cukorbetegség: 8 százalék) gyakorisága.

A mentális betegségek is nagy terhet jelentenek, például a krónikus depresszió a lakosság 4 százalékát érinti.

A lakosság majdnem fele elégedett a fogai állapotával, bár 60 százalék azoknak az aránya, akiknek van hiányzó foguk fogpótlás nélkül, és a felnőtt lakosság csaknem harmadának van kezeletlen szuvas, lyukas foga.

Ezek is érdekelhetnek