Görög szél, spanyol szél, lengyel szél - másfelé fújnak, ugyanazt üzenik

Választásokon van túl Európa több országa, Írországtól Spanyolországon át Lengyelországig a változás mellett tették le voksaikat az urnához járulók.

Ország-világM. M.2015. 05. 29. péntek2015. 05. 29.

Kép: Andrzej Duda (C), presidential candidate of Law and Justice (PiS) right wing opposition party celebrates with his wife Agata (R) and daughter Kinga (L) after the announcement of the exit poll results of the second round of the presidential election in Warsaw, on May 24, 2015. Conservative opposition challenger Andrzej Duda won Poland's cliffhanger presidential run-off, trumping centrist incumbent Bronislaw Komorowski, according to an exit poll by the TVP public broadcaster. AFP PHOTO/WOJTEK RADWANSKI, Fotó: WOJTEK RADWANSKI

Görög szél, spanyol szél, lengyel szél - másfelé fújnak, ugyanazt üzenik
Andrzej Duda (C), presidential candidate of Law and Justice (PiS) right wing opposition party celebrates with his wife Agata (R) and daughter Kinga (L) after the announcement of the exit poll results of the second round of the presidential election in Warsaw, on May 24, 2015. Conservative opposition challenger Andrzej Duda won Poland's cliffhanger presidential run-off, trumping centrist incumbent Bronislaw Komorowski, according to an exit poll by the TVP public broadcaster. AFP PHOTO/WOJTEK RADWANSKI
Fotó: WOJTEK RADWANSKI

KETTÉSZAKADT LENGYELORSZÁG a hétvégi elnökválasztást követően. A nyugati országrész a jelenlegi elnökre, Bronisław Komorowskira adta le voksait, ám a kelet akarata győzött: az új államelnök augusztus 1-jétől Andrzej Duda, az ellenzéki Jog és Igazságosság párt jelöltje. Győzelme azért óriási meglepetés, mert februárban még alig volt ismert hazájában, 20 százalék körül mérték a támogatottságát. A sokáig másodrangú politikusnak tartott Duda gazdasági témákban több tekintetben – az adókérdéseket, a devizahitelesek támogatását, a külföldi nagy cégek szerepét illetően – a magyar megoldások követését javasolta. Sikeréhez hozzájárulhatott az is, hogy kampányában szociális témákra helyezte a hangsúlyt. 

HATALMASAT ZUHANT a spanyol Néppárt népszerűsége is, ez derült ki a vasárnap tartott helyhatósági választások eredményeiből. A kormányzópárt támogatói csalódottak, mert bár a 13 autonóm közösség közül 11-ben a konzervatívok megnyerték a helyhatósági választásokat, egyben sem sikerült abszolút többséget szerezniük. „Rajoy, légy bátor, mondj le még ma!” – skandálták a Néppárt madridi székháza előtt. Bár a kudarcot Mariano Rajoy a gazdasági válság számlájára próbálja kenni, a közelmúltban leleplezett korrupciós ügyek nem tettek jót a kormánypárt népszerűségének. A kormányfő kitartóan azzal érvel, hogy csökkent a munkanélküliség, növekedésnek indult a gazdaság, és ez a néppárti kormány érdeme. 

HIHETETLEN, DE IGAZ, a bigottan katolikus Írországban a választók 62 százaléka úgy döntött, hogy a melegházasság engedélyezése kerüljön be az ország alkotmányába. A támogatók között olyan meghatározó személyiségek is szerepeltek, mint Enda Kenny kormányfő, aki arra buzdította választópolgárait, hogy írjanak történelmet, szavazzák meg a legalizálást, de az összes nagy politikai párt is az „igen” mellett állt ki.
(A homoszexualitás megítélése lassan változott a katolikus Írországban, 1993-ig bűncselekménynek számított. Érdekesség, hogy ugyanitt 2005-ben épphogy csak átcsúszott a népszavazáson a válás engedélyezése.)

Ezek is érdekelhetnek