Hazudozás felsőfokon

Szinte csak az biztos, hogy Oszama bin Ladent ölték meg az amerikai különleges erők, a SEAL kommandósai 2011-ben, ugyanis a terroristavezér halálának körülményeit teljesen átírja egy napokban megjelent riport.

Ország-világM. M.2015. 05. 15. péntek2015. 05. 15.
Hazudozás felsőfokon

Seymour M. Hersh amerikai oknyomozó újságíró az al-Kaida afganisztáni terrorszervezet vezetője már korábban is vitatott halálának körülményeit vizsgálta, és arra a következtetésre jutott, hogy meggyilkolásakor Oszama bin Laden nem bujkált, hanem a pakisztáni hadsereg foglya volt, a házi őrizetben tartásához pedig Szaúd-Arábia nyújtott anyagi segítséget. A riport szerint az sem kizárt, hogy egy informátor a vérdíjért cserébe árulta el a rejtekhelyet, és nem kényszervallatás hatására. Hersh szerint a kommandósok nem tűzharcban foglalták el az egykori terroristavezér hálószobáját, hanem csendben felkúsztak hozzá az emeletre, majd fegyvertelen létére lelőtték. Hersh írásában több magas rangú tisztviselőt idéz.

„A felső szintű hazudozás továbbra is jól jellemzi az USA politikájának működési módját, beleértve a titkos börtönöket, a dróntámadásokat, a speciális erők éjszakai razziáit, az utasítási lánc megkerülését vagy épp azoknak a kirúgását, akik nemet mernek mondani” – nyilatkozta Aszad Durrani, az ISI (pakisztáni titkosszolgálat) volt vezetője.

Ezek is érdekelhetnek