Nem kell többé elfogadni a bankókat? Törvény készül a készpénzmentes övezetről

Felgyorsította a világot a nevezetes föníciai találmány: a pénz. Ám bő kétezerötszáz éves karrierje leszálló ágba került: a világ egyes helyein idejétmúltnak tekintik az érméket meg a bankókat. Így például Dániában, ahol törvénnyel szorítanák vissza a készpénzforgalmat. A skandináv országok amúgy is élen járnak a bankkártyás és egyéb korszerű – például mobiltelefonos – fizetési módok használatában, de a koppenhágai parlament lehet az első, amely törvényt szavaz meg a készpénz elfogadása kényszerének megszüntetéséről.

Ország-világ(kas)2015. 05. 22. péntek2015. 05. 22.
Nem kell többé elfogadni a bankókat? Törvény készül a készpénzmentes övezetről

A javaslat szerint első körben a ruhaüzletekben, az éttermekben és a benzinkutakon utasíthatnák vissza a készpénzt. Az érvek ésszerűek. A készpénzmentesítés növeli a cégek biztonságát: kinek jutna eszébe kirabolni egy benzinkutat, ha előre tudja, nincs egy garas sem a kasszában? Általában véve pedig visszaszorulna az illegális prostitúció, a kábítószer-kereskedelem és a feketemunka – kápé híján ezeknek az ellenértéke is megfordulna egy-egy bankszámlán, később visszakövethető nyomot hagyva, aminek általában nem örülnek a bűnözők.

Dánia tagja az Európai Uniónak, de saját pénzét, a dán koronát megtartotta. És ha csak megfoghatatlan formájában akarja használni, megteheti. Ha sikerül, Dánia lehet az első készpénzmentes övezet. Ha nem, akkor majd – bevezetheti az árucserét?

Ezek is érdekelhetnek