Hétfőn indul a nyári szünet előtti hajrá

Zárószavazás elhalasztva. - Nem csak az iskolákban, a parlamentben is hamarosan kitör a vakáció. Hétfőn indul a nyári szünet előtti hajrá, hosszabb ülésnapokra számíthatnak a képviselők.

Ország-világhj2015. 06. 14. vasárnap2015. 06. 14.

Kép: Budapest, 2015. június 8. Szakemberek szállítják el felújításra az Országház főbejáratához vezető díszlépcső mellett álló bronz oroszlánszobrokat 2015. június 8-án. A két szobor restaurálásával lezárul a Kossuth Lajos tér bronzszobrainak felújítása. Az oroszlánokat várhatóan augusztus 20-ra állítják vissza helyükre. MTI Fotó: Illyés Tibor, Fotó: Illyés Tibor

Hétfőn indul a nyári szünet előtti hajrá
Budapest, 2015. június 8. Szakemberek szállítják el felújításra az Országház főbejáratához vezető díszlépcső mellett álló bronz oroszlánszobrokat 2015. június 8-án. A két szobor restaurálásával lezárul a Kossuth Lajos tér bronzszobrainak felújítása. Az oroszlánokat várhatóan augusztus 20-ra állítják vissza helyükre. MTI Fotó: Illyés Tibor
Fotó: Illyés Tibor

Sűrű hete lesz a honatyáknak és a honanyáknak. Míg hétfőn megtárgyalták az előterjesztéseket, a hét többi napján szavaztak róluk. Ezek közül talán a legfontosabb a jövő évi költségvetés elfogadása. A módosításnak köszönhetően átvállalja az állam a BKV 52 milliárd forintnyi adósságát, fizeti az Iszlám Állam elleni magyar katonai fellépést. A 2016-os költségvetést megalapozó törvénycsomag elfogadásával változik az egykulcsos társasági adóról, a dohánytermékek kiskereskedelméről és a reklámközvetítésről szóló jogszabály. A parlament mindezt elfogadta.

A kétharmad elvesztése ismét fájdalmas emlék lehet a Fidesznek, kedden ugyanis elbukott az egyik javaslatuk – nem lett meg a többség. A kormánypárt a jegybank jogköreit erősítette volna meg – ha az ellenzék nem mond rá nemet. 131 igen, 43 nem és 24 tartózkodás mellett nem lett meg a kétharmad. A módosítás szerint a jegybank gyakrabban tarthatna vizsgálatokat a pénzügyi szereplőinél. Míg a Fidesz indoklása szerint ez azért fontos, hogy a tavaszi brókerbotrányhoz hasonló esetek elkerülhetőek legyenek a jövőben, az ellenzék szerint a károsultakat hozza lehetetlen helyzetbe. Mint az MSZP érvel, a jegybank eddig is többet tehetett volna a csalások elkerüléséért és most is tehet. Rogán Antal fideszes frakcióvezető szerint azonban csak arról van szó, hogy az ellenzéket megvették a brókerek. Az ügyben elhalasztották a zárószavazást.

Szerdán került napirendre a családi csődvédelmi eljárás kérdése, a negyedik ülésnapon volt szó a Magyarországon rendezett vizes világbajnokság rendezésére vonatkozó törvénymódosításról. Pénteken többek között a kapcsolati erőszak elleni stratégiai lépéseket tárgyalták.

Jövő héten pedig csak hétfőn ülésezik az Országgyűlés.

Ezek is érdekelhetnek