Nem tudja, piros vagy zöld? A háziorvosnál kiderül

A fővárosban és Pest megyében az emberek 14 százaléka nem fizet, vagy nem tudja, fizetik-e utána az egészségügyi járulékot. A „nem tudók” jórészt háztartásbeliek, 25 év feletti tanulók vagy olyanok, akiket nem teljes állásban alkalmaznak. Pedig a háziorvosnál ez rögtön kiderül, mert a TAJ-kártya zöld színe rendezett, a piros járulékelmaradást jelez.

Ország-világMunkatársunktól2015. 06. 07. vasárnap2015. 06. 07.
Nem tudja, piros vagy zöld? A háziorvosnál kiderül

Háziorvosok elég gyakran szembesülnek ilyen helyzettel. S bár ők „színtől” függetlenül ellátják a pácienst, számára gyógyszert csak tb-támogatás nélkül írhatnak fel. Ha valaki érvénytelen TAJ-kártyával kerül kórházba, a kezelés teljes költségét neki kell kifizetnie.

A megkérdezettek egy része azt sem tudta, mennyi az egészségügyi járulék tarifája (a bruttó jövedelem 7 százaléka), de azt sem, hol ellenőrizhetik egészségügyi jogviszonyukat. Eláruljuk: a NAV Ügyfélkapu rendszerén, regisztrálás után, vagy akár személyesen is.

Akinek aktív korúként megszűnik a munkaviszonya vagy a tanulói jogviszonya, ezt 15 napon belül jeleznie kell a NAV-nak, s utána csekken havi 6930 forint egészségügyi hozzájárulást köteles befizetni. Ez adónak minősül, utólag is behajtható. Ha valaki munkanélküli lesz, az első 3 hónapban még mentesül a befizetéstől.

Ezek is érdekelhetnek