Területet cserél Magyarország és Szlovákia - Gyakorlatias szempontok

Területet cserél Magyarország és Szlovákia. A készülő döntés teljes mértékben a gyakorlatiasságon alapul. Az Ipoly szabályozása miatt a folyó túloldalára kerülő területeket cseréli ki a két ország úgy, hogy az egyenleg végül nullára jön ki: sem kisebb, sem nagyobb nem lesz Magyarország.

Ország-világHardi Péter2015. 06. 09. kedd2015. 06. 09.

Kép: , Image: 2472663, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy, Fotó: Profimedia

Slovakia. Looking southeast over the River Ipel forming border from Slovakia into northern Hungary e
, Image: 2472663, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Fotó: Profimedia

Kétezer négyzetméternyi területünk került át az Ipoly túloldalára a szabályozáskor, válaszolta érdeklődésünkre Bárdi Alex, a Pest megyei Vámosmikola polgármestere. A terület állami tulajdonban van, híd nem vezet hozzá, az önkormányzat szempontjából haszon nélküli. S mivel szlovákiai terület nincs a folyó innenső oldalán, Vámosmikola határában, az ellentételezést Magyarország valahol máshol kapja majd meg.

A csere lebonyolításáig azonban még minden bizonnyal hosszú idő telik el. A faluvezető a kijelentését a tapasztalatára alapozza: az Ipolyon tervezett híd megépítése is évek óta húzódik. A terveket ugyan a közelmúltban sikerült végre egyeztetni, ám a szlovákok most a pénzügyi forrást nem találják hozzá.

Nem Vámosmikola egyébként az egyetlen település, amelyet a tervezett szabályozás érint. A két ország összesen 17 hektárnyi – azaz nem egészen kéttized négyzetkilométernyi – terület kicserélését fontolgatja. Ezek döntő többsége hullámtérben fekszik, amelynek a kezelése éppen a folyó miatt nehézkes.

Az már bizonyos, hogy a szlovákiai oldalon a változás Leléd, Ipolyszalka, Ipolykiskeszi, Ipolyszakállos, Szete, Ipolyság és Sátorosbánya településeket érinti. Valamennyi az Ipoly mentén található, kivéve az utolsót, amely Sátoraljaújhellyel határos. A magyarországi város csatornarendszere átnyúlik a szomszédos állam területére, ami a szolgáltatás kiépítésekor még gyakorlatias megoldásnak mutatkozott, de a működtetés szempontjából nem a legszerencsésebb. Ezt is orvosolná a területcsere.

Ezek is érdekelhetnek