Törvénysértő az ózdi kitelepítés?

A Nemzeti Etnikai és Kisebbségi Jogvédő Iroda törvényességi felülvizsgálatot kért az ózdi lakásrendelet több pontjával kapcsolatosan a Borsod megyei Kormányhivataltól.

Ország-világK. G.2015. 06. 05. péntek2015. 06. 05.
Törvénysértő az ózdi kitelepítés?

Azt kérik az ózdi önkormányzat törvényességi felügyeletét ellátó kormányhivataltól, állapítsa meg, a rendelet bizonyos rendelkezései ellentétesek az egyenlő bánásmódról szóló törvénnyel, illetve sértik az Alaptörvényt, például az a rendelkezés, hogy nem kaphat szociális bérlakást büntetett előéletű. A rendelet kizárja a szociális lakásigénylők nyilvántartásából azt is, akinek korábbi bérleti szerződését rendkívüli felmondással szüntették meg. Bár a rendkívüli felmondás oka az esetek többségében lakbértartozás, a szabályozás azt eredményezi, hogy a korábbi bérlők akkor sem tudnak szociális bérlakáshoz jutni, ha időközben rendezték tartozásukat. A lakásban lakók számának korlátozása súlyosan sérti a magánélet sérthetetlenségéhez való jogot, amely hátrányos megkülönböztetés a nagycsaládos, rossz körülmények között élőkkel szemben.

Janiczak Dávid, Ózd jobbikos polgármestere az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: „Az új lakásrendeletnek semmi köze a kilakoltatásokhoz, nem tartalmaz szigorítást a lakások elhagyásával kapcsolatban, és minden esetet egyedi szempontok alapján bírálnak el.”

Ezek is érdekelhetnek