Betegjogok a fogorvosnál

Tájékoztatót adott közre a fogászati ellátásról az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK). Ebből megtudhatjuk, hogy a fogorvosi alap- és szakellátás mikor jár ingyenesen, s mikor kell érte fizetni.

Ország-világ(pedit)2015. 07. 15. szerda2015. 07. 15.
Betegjogok a fogorvosnál

Fontos például, hogy a 18 éven aluliak, a 62 évesnél idősebbek és a várandós nők számára térítésmentes a fogorvosi munka, de a fogtechnikai költséget fizetni kell. Térítésmentes a kezelés, ha például üzemi baleset miatt szükséges fogpótlást készíttetni. Részleges térítési díj fizetendő a 18 éven aluliak fogszabályozásáért. A teljes térítési díjjal igénybe vehető ellátások közé tartozik a fogpótlás a 18–62 év közti korosztályban. Az iskolafogászati ellátásban szülői hozzájárulás nélkül nem történhet semmiféle beavatkozás.

A tájékoztató füzet felsorolja, mi számít sürgősségi fogorvosi beavatkozásnak – ilyen például a foghúzás, a vérzéscsillapítás, a törött fog lecsiszolása. Kitérnek rá, hol kezeltethetik fogaikat az értelmi fogyatékkal élők – náluk a fogmegtartó kezelés, a fogpótlás az esetek zömében csak narkózisban végezhető, amire a rendelők többségében nincs mód. Hazánkban hat egészségügyi intézmény végezheti e betegcsoport fogászati ellátását, mely központokban az altatásra is lehetőség nyílik.

A fogyatékos gyerekeket a fővárosban az egyetemi klinikák mellett a Bethesda és a Heim Pál Kórház fogadja. A betegjogok esetleges sérelme esetén akkor is e központhoz fordulhatnak a panaszosok, ha magánpraxisban gyógyíttatták a fo gai kat. Az OBDK javasolja: a magánorvosnál kérjünk számlát, így az esetleges későbbi vitában könnyen nyomon követhető, milyen be  avatkozások történtek és mennyiért.

A kiadvány az OBDK honlapjáról elektronikus formában is elérhető a http://www.obdk.hu/kiadvanyok.html webcímen.

Ezek is érdekelhetnek