Biztosra megy a bőregér

Évezredeken át babonás félelemmel tekintett az ember a denevérekre, noha erre semmi oka nem volt. Még a vérszívók esetében sem, bár léteznek ilyenek: a ma élő 1200 denevérfajból összesen három táplálkozik vérrel, s valamennyi Dél-Amerikában honos. De az embert azok is messzire kerülik, leginkább tehenek és csirkék vérét szívják.

Ország-világValló László2015. 07. 29. szerda2015. 07. 29.

Kép: Greater mouse-eared bat (Myotis myotis) flying out of a summer quarter, Image: 146476700, License: Rights-managed, Restrictions: MR_No, PR_No, Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER, Fotó: Profimedia

Biztosra megy a bőregér
Greater mouse-eared bat (Myotis myotis) flying out of a summer quarter, Image: 146476700, License: Rights-managed, Restrictions: MR_No, PR_No, Model Release: no, Credit line: Profimedia, imageBROKER
Fotó: Profimedia

A nálunk honos közönséges denevér (Myotis myotis) rovarokkal táplálkozik, melyeket röptében kap és fogyaszt el. Nem mindennapi vadászmódszere során az emberi fül számára nem hallható, magas frekvenciájú hangot ad ki, amely az útjába eső tárgyakról visszaverődik, amit az állat nagy és szuperérzékeny füle felfog, s így villámgyorsan képes meghatározni agyában a tárgyak, rovarok helyzetét. Módszere olyan tökéletes, hogy mindig nyugodt repüléssel, ráérős lassúsággal vadászik, mint aki tudja: biztosra megy.

E denevér kiterjesztett szárnyának hossza 40, egész testhossza 12-13 centi, súlya legfeljebb 40 gramm. Testét szürkésbarna bunda fedi, nagy, repülőhártyás szárnyát a lábával tartja kifeszítve. Barlangokban telel át, amit márciusban hagy el és októberben költözik be ismét. Nyári szállásul gyakran választja régi épületek padlásait, üreges fákat, a mesterséges fészekodúkat. A nyílt, ligetes erdőket különösen kedveli, de szívesen él lakott területen is. Alkonyatkor indul vadászni, éjszaka él aktív életet.

Emlősállat, így a megtermékenyítést a nőstény két hónapos vemhessége követi, melynek végén egy kölyök jön a világra (ugyanúgy szopik és szopás közben ugyanúgy csámcsog, mint más emlős kicsinye). A csupasz, rózsaszín és vak újszülöttet kezdetben az anya gyöngéd szeretettel hordozza magával, később, amikor a csemete már képes kapaszkodni a padláson, oda viszi neki a táplálékot.

Denevérügyben hazánk élen jár: Európában elsőként már 1901-ben védelem alá helyeztük a bőregeret (ahogyan sokan ismerik). Állományszáma elfogadható, eszmei értéke 50 ezer forint.

Ezek is érdekelhetnek