Ellenőrzött bizalom

Bécsben megszületett az atommegállapodás Irán és a hat nagyhatalom (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja: Oroszország, Kína, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, valamint Németország) között. Ezzel papíron pecsét került arra a régóta áhított vágyra, hogy a nukleáris programot nem használják katonai célokra Iránban.

Ország-világM. M.2015. 07. 17. péntek2015. 07. 17.
Ellenőrzött bizalom

Cserébe a felek feloldják a Teherán elleni gazdasági szankciókat, felszabadítják a külföldi bankokban zárolt pénzeket. Az atompaktum lehetővé teszi, hogy a nagyhatalmak ellenőrei felkeressék az iráni atomlétesítményeket, de nem korlát nélkül: Teherán nem köteles erre minden esetben engedélyt adni, vagy elhalaszthatja a látogatások időpontját.

A megállapodás nem a bizalomra, hanem az ellenőrzésre épül – szögezte le Barack Obama. Ennek szellemében ül össze december közepén a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, hogy mérlegelje, betartotta-e Teherán vállalt kötelezettségeit, és ha mindent rendben találnak, 2016-tól oldják fel a kényszerintézkedések egy részét. Szinte biztos, hogy az amerikai elnök külpolitikája legfontosabb eredményének számító paktumot a törvényhozásban többségben lévő republikánusok ellenezni fogják – ebben az esetben Obama kijelentette, élni fog vétójogával.

Ezek is érdekelhetnek