Fókuszban a borászat - Jól terem a szőlővessző

A magyar szőlészet évek óta alulteljesít: 2010-től minden évben akadt valami baj a szőlővel, emiatt 300-440 ezer tonnányit szüreteltünk csupán. A gyenge időszak az idén véget érhet: szép mennyiségű fürt található a tőkéken, az egyes térségekre jellemző kisebb gondok ellenére akár 500-550 ezer tonnás termés is összejöhet. Ebből végre már nem 2-2,5 millió, hanem akár 3,5 millió hektónyi bor is készülhet. Így – ha a kereskedők is úgy akarják – tovább csökkenthető a borimport: az utóbbi években csak külföldi (főleg gyenge olasz) borokkal lehetett az itthoni keresletet fedezni.

Ország-világO. Horváth György2015. 07. 25. szombat2015. 07. 25.

Kép: pincészet Eger Almagyar szölö borászat szőlő 2012.07.13. fotó: Németh András Péter, Fotó: Nemeth Andras Peter

Fókuszban a borászat - Jól terem a szőlővessző
pincészet Eger Almagyar szölö borászat szőlő 2012.07.13. fotó: Németh András Péter
Fotó: Nemeth Andras Peter

Napjaink legfontosabb feladata a növényvédelem: a régi betegségek (lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész) mellett a második filoxérának is emlegetett aranyszínű sárgaság fitoplazma elleni küzdelem. Annál inkább fejtörést okoz az itthoni borászatok számára áldást és átkot is jelentő olaszországi borimport, bár a hazai szabályozással sikerült a mennyiségét a korábbi évek 750 ezer hektós szintjéről 350 ezerre csökkenteni. Egyes borászataink arra szakosodtak, hogy a magyar termést olcsó, de gyengébb minőségű olasz borokhoz keverték. Akik ezzel keresték a kenyerüket, jól jártak, míg a magyar borokat árusítók kevésbé. 

Most az egyik jelentős borforrásnak – legalábbis egyelőre – leáldozott, mert az olasz hatóságok jövedékitörvény- sértésen kapták a Cantina Brusa céget. Zárolták készleteit és eljárást indítottak ellene. Erre a magyar Hegyközségek Nemzeti Tanácsa azonnal közleményben hívta fel a figyelmet – leírva ugyan nem, de egyértelmű utalást téve arra, hogy az olasz cég vélhetőleg „pancsolt” borai hazánkba is eljuthattak. A tanács kérte, hogy a hazai borászatok az ilyen készleteket zárolják, a kiszállítottakat vonják vissza a polcokról.  

Több újdonság is vár a hazai szőlész-borász ágazatra: tervezik az ágazati adminisztráció megváltoztatását. Csökkentik a terheket, mivel ma számos hatóságnak kell jelentéseket, dokumentációkat küldeni, viszont a jövőben egységes ágazati szintű információs adatbázist hoznának létre, mely javarészt elektronikus alapon működne, ahonnan az egyes hatóságok egyszerűen letölthetnék a számukra szükséges adatokat. Így a szőlészeknek, borászoknak csak egy helyre kellene adatszolgáltatást végezniük. A másik terv, hogy a kisebb, családi szintű borászatokat kivennék a jövedéki törvény hatálya alól, így azok egyszerűbben működhetnének. Felmerült még, hogy mivel a szőlőés borforgalmazás számos adatszolgáltatási kötelezettséget ró a szereplőkre, felesleges náluk is alkalmazni az elektronikus árufuvarozási rendszert. 

Az ágazat szereplői nyertesei lehetnek a következő öt évnek, hiszen óriási, csaknem 200 milliárd forintnyi – főként uniós forrásra alapozott – támogatást vehetnek igénybe. Ebben van ültetvénytámogatás, borászatigép- beszerzés, technológiai fejlesztési támogatás úgyszintén.

Ezek is érdekelhetnek