Hírmorzsák a friss Szabad Földben

Hírmorzsák a Szabad Föld 2015. 28. számának Külvilág rovatában.

Ország-világMunkatársunktól2015. 07. 10. péntek2015. 07. 10.
Hírmorzsák a friss Szabad Földben

HOLTVERSENY
Meghalt a japán Momoi Szakari, a legidősebb férfi a világon. A 112 éves Momoi 2014 augusztusa óta számított a Guinness-rekordok könyve szerint a Föld legidősebb férfijának, miután az addigi rekorder 111 éves korában elhunyt. A világ legidősebb embere pedig hivatalosan egy nő, a 116 éves amerikai Susannah Mushatt Jones, aki hétfőn ünnepelte születésnapját.

A HOSSZÚ HÁZASSÁG TITKA
Demokráciapárti aktivistákat állítottak elő a kubai fővárosban. Az 1972-ben Németországban alapított Asszonyok Fehérben nevű ellenzéki csoport hét tagját és 13 támogatóját közvetlenül a havannai Santa Rita de Casia nevű templom előtt vették őrizetbe, ahol a bebörtönzött politikai foglyok szabadon bocsátásáért imádkoztak. Az Asszonyok Fehérben a 2003-ban súlyos börtönre ítélt ellenzékiek hozzátartozói, akik fehér ruhába öltözve együtt járnak vasárnapi misére.

40 gránát
és 180 detonátor tűnt el egy dél-franciaországi katonai támaszpontról annak ellenére, hogy Franciaországban megerősítették a biztonsági intézkedéseket a június 26-i támadás után. A 200 hektáros bázis a francia hadsereg logisztikai telepe, ahol egyrészt a muníciót tárolják, másrészt itt készítik fel a többek között Afganisztánban és Maliban bevetendő egységeket.

ROSSZ IDŐZÍTÉS
Egy bagdadi lakónegyedre dobott le bombát az iraki hadsereg egyik repülőgépe tévedésből. Az Iszlám Állam harcosai elleni bevetésről visszatérő Szuhoj típusú gép bombája „beragadt”, majd a főváros al-Dzsadida negyede felett kioldódott, és eltalált több házat. Egy rendőrségi tisztségviselő 12 halottról tud, a sebesültek száma 25.

KÖZELLENSÉG
Felfüggesztették a szolgálat alól az összes közlekedési rendőrt a kelet-ukrajnai Donyeck megyében abban az akcióban, amely során a rendőrséget „megtisztítják az emberek nyakán élősködő, korrupt egyenruhásoktól”. A lépés része az ukrán belügyi szervek reformjának. A múlt hét végén kétezer, frissen vizsgázott, fiatal járőr tette le az esküt ünnepélyes keretek között a fővárosban. Közülük ötszázan már szolgálatba léptek Kijevben.

Ezek is érdekelhetnek