Irán nem alkuszik - Egyértelmű, kinek címezték az üzenetet

Alig pár hete született meg hosszas egyezkedést követően az iráni atomarzenál leszereléséről szóló nemzetközi megállapodás, teheráni kormányhivatalnokok máris súlyos diplomáciai csapást mértek az Egyesült Államokra.

Ország-világMunkatársunktól2015. 07. 31. péntek2015. 07. 31.

Kép: Iran's supreme leader Ayatollah Ali Khamenei attends a meeting in Tehran, Iran, on April 9, 2015., Image: 238021410, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca, Fotó: Profimedia

Supreme Leader Ali Khamenei Holds A Meeting - Tehran
Iran's supreme leader Ayatollah Ali Khamenei attends a meeting in Tehran, Iran, on April 9, 2015., Image: 238021410, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Abaca
Fotó: Profimedia

A perzsa állam legfőbb vallási vezetőjéhez köthető egyik közösségi oldalon egész hétvégén látható volt az a kép, amelyen Obama elnök saját fejéhez szegez egy pisztolyt. A sziluetten az arcvonások ugyan nem kivehetők, csak egy fehér ing, vörös nyakkendő és a csillagos-csíkos kitűző ötlik szembe a pisztolyt tartó árnyékfigura alakjából, ám a képhez tartozó szövegből egyértelmű, kinek is címezték az üzenetet. „Az amerikai elnök azt mondta, kiüti Irán hadseregét” – állt a kép melletti bejegyzésben.

Az Egyesült Államok és Izrael bírálata rendszeresen visszatérő téma az iráni internetes oldalakon, ráadásul az utóbbi hónapokban Washington háza elejét a baltimore-i, a New York-i és a fergusoni rasszista indíttatású rendőri túlkapások miatt is kritizálják.

„A vallási vezető sok olyan dolgot mond, ami teljességgel kifogásolható” – jelentette ki a Fehér Ház helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója, Ben Rhodes a képpel kapcsolatosan, miközben Obama elnök Kenyában tartózkodott. Változásra nem számítanak, Hámenei e hónap elején azt nyilatkozta, hogy az atomalku nem változtatja meg Iránnak az „Egyesült Államok arrogáns kormányával” szemben folytatott külpolitikáját.

Ezek is érdekelhetnek