Jogi esetek: Mikor jár a csere?

Egy férfi új autót vásárolt, ami azonban még a gyártói garancia ideje alatt komoly meghibásodásokat produkált.

Ország-világDr. Tanács Gábor2015. 07. 30. csütörtök2015. 07. 30.
Jogi esetek: Mikor jár a csere?

Ráadásul az eladó autószalon több alkalommal is nekifutott a hiba kijavításának, de igazából a baj okát sem sikerült kideríteniük, így valahányszor visszaadták az autót a tulajdonosnak, a gondok újra előjöttek. Végül a vásárló hosszas huzavona után úgy döntött, hogy cserét kér az eladótól, miután az a hibát nem képes megszüntetni.

Az autószalon azonban nem akarta kicserélni az autót. Ezt először is azzal indokolták, hogy a problémát az ő felelősségi körükön kívül eső alkatrész, a gumiabroncs okozta.

Másrészt azzal is érveltek, hogy a hibát kijavították, tehát az autó jelenleg hibátlan. A harmadik érvük az volt, hogy a gyártói garancia lejárt, már csak a szerződéses jótállás él, s az alapján nem cserélhetik ki az autót. Végül azt is mondták, hogy a több mint kétéves autó újra kicserélése aránytalan érdeksérelmet, vagyis vagyoni kárt okozna nekik.

A gumiabroncs-problémában azért nem mélyedünk el, mert ez szakértői bizonyítás kérdése, elég annyi: nem sikerült bizonyítani, hogy egyedül a gumiabroncs a ludas, ez az érv tehát megbukott a bíróság előtt. Ilyen esetben az eladónak azt kell bizonyítania, hogy a hiba a vásárlás idején még nem állt fenn, de ez sem sikerült.

A másik irány, amerre az eladó ilyen esetben kibújhat a hurokból, hogy bizonyítja: megfelelően orvosolta a bajokat. Az autószalon azt mondta, hogy az autót a per sokadik tárgyalására már teljesen kijavította.

Csakhogy a bíróság ezt azzal ütötte vissza: a per szempontjából lényegtelen, hogy a hibát évekkel később kijavították-e, az a fontos, hogy huzamosabb ideig nem javították ki, s a vevő a kijavításról áttért egy másik szavatossági igényre, a kicserélésre. Ha abban az adott pillanatban a hiba fennállt, akkor ez az áttérés jogos volt. A bíróság arra is rámutatott: önmagában az is feljogosítja a vevőt a cserére, ha az elhúzódó javítás miatt a vétel tárgyát huzamosabb ideig kell nélkülöznie.

A bíróság az ítéletében hangsúlyozta: ha az autó lényegében hibátlan, abban az esetben az autószalon nem hivatkozhat arra, hogy aránytalan hátrány érné a cserével, hiszen akkor a becserélt kocsit jó áron tudják értékesíteni.

Ezek is érdekelhetnek