Korai volt az öröm

ÖLES LÉPTEKKEL halad az aratás, e héten a déli megyéinkben végeznek a gabona betakarításával. Szerencsére a termés minőségével sincs gond. A gazdák már azon tanakodnak, hogy mikor és mennyiért adjanak túl az idei árun. Vajon a világban hogyan alakulnak a hozamok és az árak

Ország-világVeseta Nándor2015. 07. 25. szombat2015. 07. 25.
Korai volt az öröm

Nyugat-Európában a legnagyobb árualapot évről évre a franciák termelik meg. Az idén kifejezetten jó évet zárhatnak, csupán az 1998–99-es szezonban sikerült a mostaninál több búzát betakarítaniuk. A francia minisztérium előrejelzése 37,87 millió tonnával kalkulál, ami 400 ezer tonnával több a tavalyinál, s 800 ezer tonnával haladja meg a két évvel ezelőtti termést. A prognózis már számolt az egyre súlyosabb meleg és száraz időjárással, sok elemző azonban úgy véli: a kánikula túl későn érkezett ahhoz, hogy jelentősen befolyásolja a búzatermést. A hektáronkénti terméshozam a tavalyi 7,48 tonnáról 7,34 tonnára mérséklődhet, a kisebb hozamot a megnövelt vetésterület ellensúlyozza. Az 5,16 millió hektáros vetésterület az elmúlt 20 év legmagasabb értéke, a tavalyit 150 ezer hektárral múlja felül.

Ha a teljes uniós kibocsátást vesszük szemügyre, már kissé kedvezőtlenebb a kép. Az összes gabonára vonatkozó uniós termésbecslés 296,6 millió tonna, ez 24 millióval kisebb a tavalyinál. A szakmaközi szervezetek közül a COCERAL számításai némileg optimistábbak az általuk várt 301,7 millió tonnával, a Strategie Grains becslése pedig még bizakodóbb: 306,1 millió tonnás terméssel számolnak. A búzánál maradva: az unió 137,1 millió, a COCERAL 140,6 millió, a Strategie Grains 140,9, az INTL FCStone pedig 140,7 millió tonnás idei uniós kibocsátással kalkulál. A Strategie Grains országonkénti kitekintőjében éppen Magyarországnál és Romániánál emelt az előrejelzésén, míg Német-, Francia-, Spanyol- és Lengyelországban, illetve a Benelux régióban visszább vett korábbi várakozásaiból.

Tőlünk keletre komoly világpiaci versenyt okozhat az orosz búza, éppen a múlt héten sikerült 235 ezer tonna augusztusi szállítású terményt eladniuk Egyiptomba, alálicitálva a konkurens francia ajánlatnak: a győztes ár 198,75 dollár/tonna volt, a franciák ennél 20 dollárral drágábbnak bizonyultak. Ugyanakkor az ágazati szakértők nem tartanak attól, hogy az oroszok fenntarthatják ezt az árszintet – egyrészt a Fekete-tenger térségében leesett nagy mennyiségű csapadék miatt, amely lassítja a betakarítást; másrészt pedig a kormány által megszabott új exportvámok állíthatják meg a kivitel térnyerését.

A világ távolabbi szegleteiből is terméscsökkenésről érkeztek hírek: Ausztráliában a búza várhatóan 14, az árpa 7,5 százalékkal lesz kevesebb a tavalyinál. A gyengébb számok oka a száraz időjárás.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) havi jelentése szerint a világ búzakészlete – szinte teljes egészében a magasabb kínai készletezés hatására – a mostani szezonban 12,1 millió tonnával lesz több a tavalyinál. Az USDA a világ termelésére adott előrejelzését 722 millió tonnára emelte, de ez még így is elmarad a tavalyi rekordtól. Fogyasztói oldalon 5,4 millió tonnás csökkenéssel számolnak, elsősorban az EU és Kína alacsonyabb takarmánykereslete miatt, viszont 1,4 millió tonnával emelték India élelmiszercélú behozatalát. Exportoldalon az USA továbbra sem képes a világpiacon labdába rúgni egyrészt az erős dollár, másrészt a relatíve magas belföldi árak miatt. A nyugat-európai árszint jelenleg csaknem 20 százalékkal alacsonyabb a chicagói határidős piac jegyzéseinél.

Szerzőnk, Veseta Nándor a GeoPro munkatársa
www.geopro.hu
Telefon: 06 1 489 8800
E-mail: [email protected]

Ezek is érdekelhetnek