Létezett titkos B terv

Olyan párhuzamos pénzügyi rendszer tervét dolgozta ki a volt görög pénzügyminiszter, amely akár egy éjszaka alatt lehetővé tette volna az euróról a drachmára való áttérést, az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank megkerülésével – adta hírül a Kathimerini című görög lap.

Ország-világMunkatársunktól2015. 07. 31. péntek2015. 07. 31.
Létezett titkos B terv

Jánisz Varufakisz a megbízást Alekszisz Ciprasztól kapta még decemberben, egy hónappal a Sziriza kormányra kerülése előtt. Varufakisz egy néhány fős munkacsoport élén dolgozta ki a B tervként ismertté vált projektet. A titkos társaság tagja volt egy programozó is – Varufakisz gyerekkori barátja, a Columbia Egyetem professzora –, aki feltörte a görög adóhivatal informatikai rendszerét. Erre azért volt szükség, mert a pénzügyminisztériumban az állami bevételekért felelős hivatal a hitelezők felügyelete alatt állt.

A terv beindítására viszont már nem adott engedélyt Ciprasz. „Amikor eljött az idő, rádöbbent, hogy túl bonyolult lenne. Nem tudom, mikor hozta meg ezt a döntést. Én a népszavazás estéjén tudtam meg, mire jutott, ezért adtam be a lemondásomat” – nyilatkozta Varufakisz. A volt pénzügyminiszter egy héttel lemondása után, július 16-án befektetőknek beszélt a B tervről.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Szabadföld Google News oldalán is!

Ezek is érdekelhetnek